hanne2022

Hanne Jarmer: Selv det mest perfekte produkt sælger ikke sig selv

Foto: Stine Heilmann

Hanne Jarmer skiftede for godt fire år siden jobbet som institutdirektør på DTU ud med en tilværelse som iværksætter. Hun startede virksomheden Go Dogo ud fra et ønske om at tænde de bedrøvede hundeøjne, hun hver dag efterlod, når hun tog afsted. Og en dag stod det klart: Hun skulle udvikle et produkt, der kunne stimulere hendes hunde mentalt.

 

For fem år siden spredte Hanne Jarmer godbidder rundt i huset i et forsøg på at stimulere hendes to hunde, mens hun var væk. Dem fandt de hurtigt, og så var dagen stadig lang. Men en dag, da stod hun og skulle sige farvel, kiggede et par bedrøvede hundeøjne på hende. Modvilligt vendte hun sig for at gå og kom derved til se TV’et, der hang på væggen i stuen. Og lige dér blev idéen til hendes virksomhed Go Dogo skabt.

Dengang arbejdede Hanne Jarmer på DTU og havde næsten 20 års erfaring fra det akademiske miljø med i baggagen. For nogen kunne det at gå selvstædig virke som et uoverkommeligt skridt, men for Hanne Jarmer var det mere en oplagt mulighed.

- Jeg havde i nogle år flirtet med idéen om at starte virksomhed. Og da instituttet dengang skulle deles, så jeg det som en mulighed for, at jeg skulle prøve noget nyt, fortæller Hanne Jarmer.

Techbaseret mentalstimulering for hunde

Da først idéen til Go Dogo var opstået i Hanne Jarmers hoved, var hun klar til at starte arbejdet. Hun begyndte at eksperimentere hjemme i stuen, hvor hun med et kamera og en godbidsudløser lavede de første tests. Hun optog en video af sig selv, hvor hun gav hundene nogle kendte signaler. Herefter afspillede hun videoerne for dem, mens hun ikke var i rummet, og så at de adlød via kameraet. 

Det fik hende til at oprette den tekniske del af idéen som et projekt på DTU, hvor nogle studerende, her i blandt Ole Lim Christiansen og Henrik Petersen, meldte sig til at hjælpe. De blev senere co-foundere i Go Dogo.

Fire år senere og fem medarbejdere rigere, er Go Dogo nu klar til at lancere det første produkt.

Det er ikke længere blot en hjemmeoptaget video, men princippet er det samme. Hundene får et signal fra en skærm og bliver stimuleret 10-15 minutter helt automatisk. De arbejder typisk for en del af den mad, som de ellers bare ville få serveret i en skål. Teknologien bag er dog noget mere kompliceret. Det betyder blandt andet, at produktet gennem billeder og maskinlæring er i stand til at registrere, når hunden udfører sin opgave korrekt.

Ingenting sælger sig selv

Fra håndholdt kamerastyring til et højteknologisk produkt, der kan styres gennem en app, har Hanne Jarmer og hendes kollegaer været igennem rigtig mange udfordringer. Og hvis der er noget, som Hanne Jarmer har lært på de fire år, hun og teamet har brugt på at starte Go Dogo op, så er det, at intet produkt sælger sig selv.

- Vi synes selv, at vi havde en genial ide, og bekymrede os over, om vi ville få for mange bestillinger. Men lige meget hvor perfekt et produkt det er, så sælger det aldrig sig selv. Selvom du løser et stort problem, så er folk tilbageholdene, hvis produktet er ukendt, fortæller hun.

Og netop dét leder frem til det, hun mener er noget af det vigtigste, når man starter virksomhed. Nemlig åbenhed. Ifølge hende er en vigtig måde at teste idéer på, at tale med andre om dem. For som hun selv siger, er ideen i sig selv værdiløs, og man kommer ingen vegne, hvis man ikke involverer andre.

Hanne Jarmers karriere:

  • Født i 1974
  • 2003: Ph.d. i Bioinformatik
  • 2005: Med i opløbet om at blive den første danske astronaut.
  • 2007: Lektor på Center for Biologisk Sekvensanalyse
  • 2011: Uddannelsesleder på DTU Systembiologi
  • 2015: Institutdirektør for DTU Systembiologi
  • 2016: Lektor i LearnT, DTU Compute
  • 2017-nu: Founder i Go Dogo

hanne22