Innovationsfonden udforsker en verden uden hemmeligheder

Innotalk den 22. marts stod i cybersikkerhedens tegn. Eksperter tog temperaturen på truslen og dens forretningspotentiale, og Kevin Mitnick – tidligere ”most wanted” af FBI – live-hackede en sund skræk i livet på publikum.

4. april 2018

Tech-nørder, eksperter og verdens mest berømte hacker indtog Nationalmuseet, da fondens ottende Innotalk løb af stablen til et udsolgt arrangement.

Næstformand Anja Boisen bød velkommen efterfulgt af Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, der delte sin vision for et uddannelsessystem med et vågent øje på cybersikkerhed.

Nationalbankens René Thomsen og Thomas Lund-Sørensen fra Forsvarets Efterretningstjeneste malede et billede af, hvor sårbart Danmark egentlig er – og Deloittes Ole Haugaard Madsen kom med indspark til, hvordan cybertruslen kan vendes til vores fordel.

Verdens mest berømte hacker fortalte om hacking-joyrides gennem over 40 gigantvirksomheders sikkerhedssystemer, at havne på FBI’s ”most wanted”-liste og at ende i fængsel – mens han live på scenen viste, hvor let man kan få adgang til alt fra virksomheders netværk til personlige konti.

Direktør i Innovationsfonden, Peter Høngaard Andersen, var selv chokeret, da fonden begyndte arbejdet på rapporten »The future market for cybersecurity in Denmark« med Deloitte og Alexandra Instituttet.

– Da vi kom i gang, blev vi virkeligt rystede: Kun ganske få mennesker har de nødvendige topkompetencer i Danmark. Fem professorer og i alt 20 forskere er på rette niveau, og hver kan måske uddanne tre-fire andre om året. Vi er nødt til at prioritere vores midler, så universiteterne kan uddanne flere og accelerere forskningen på området.

Peter Høngaard Andersen og Thomas Brun, partner og leder af Deloittes Risk Advisory, ser klare muligheder for erhvervseventyr. De skriver i Berlingske Business:

– For virksomheder og iværksættere i IT-sektoren, der kan og vil, er der de kommende år store vækstmuligheder på især to områder inden for cybersikkerhed: Basisløsninger til alle samt netværksløsninger især til industrien og på infrastrukturområdet. Innovationsfonden håber på at få langt flere ansøgninger om medfinansiering til projekter, hvor der tænkes forretning ind i cybersikkerhed.

Billedserie

Om Innotalk

  • Med ønsket om at sætte fokus på banebrydende viden og innovation arrangerer Innovationsfonden sammen med Danske Universiteter, DEADI og Dansk Metal en række Innotalks
  • Konceptet består af gå-hjem-møder med præsentationer fra førende forskere, politikere ​og eksperter

Deloitte-rapport

  • Under Innotalken præsenterede Deloitte rapporten »The future market for cybersecurity in Denmark« i samarbejde med Innovationsfonden og Alexandra Instituttet
  • Rapporten lokaliserer tre områder, Danmark skal arbejde med for at blive en frontrunner i at udvikle cybersikkerhedsløsninger:
  1. Cybersikkerhedskompetencer
  2. Sikker trafik i netværk
  3. Security by design

Læs mere her og hent rapporten her.

Store cyberangreb

  • Alvoren ved cyberkriminalitet understreges af det seneste års store ødelæggende angreb
  • ​WannaCry var et verdensomspændende angreb i foråret 2017, som ramte mere end 200.000 mennesker i over 150 lande og lagde det britiske sundhedssystem ned
  • ​Petya var ligeledes et verdensomspændende angreb i forsommeren 2017, som blandt andre ramte Mærsk og kostede virksomheden mellem 1,5-2 mia. kr.

Læs mere