Levitate

Iværksætter: Amputerede skal have adgang til et aktivt liv

Iværksætter Lasse Werner Madsen vil demokratisere benamputeredes adgang til proteser og udstyr, der gør det muligt at leve et aktivt og sundt liv. Startuppet Levitate, som har modtaget tre bevillinger fra Innovationsfonden, har i dag mere end 1000 brugere globalt. For nyligt hev Levitate en samlet investering på 11 millioner kroner hjem, som skal styrke virksomhedens tilstedeværelse i udvalgte markeder.

Knap 1.800 personer får hvert år amputeret et ben i Danmark, hvilket hovedsageligt skyldes sygdomme som diabetes og åreforkalkning. I USA er det cirka 150.000 patienter, der gennemgår en underbensamputation årligt.

Iværksætter og civilingeniør Lasse Werner Madsen fik selv amputeret sit ben som 14-årig og oplevede i den forbindelse, hvor svært det var at skaffe udstyr til at fortsætte med at dyrke sport og være fysisk aktiv.

Derfor stiftede han i 2020 startuppet Levitate, som holder til på DTU og udvikler og producerer sportsproteser og udstyr til benamputerede i samarbejde med forskere, der er eksperter i at teste og lave simulationer.

- Vi er sat i verden for at demokratisere adgangen til proteser. Vi mener, at alle benamputerede bør have adgang til det udstyr, de skal bruge for at leve aktivt, siger stifter og CEO i Levitate, Lasse Werner Madsen.

Ifølge ham, betragter systemet i dag det at dyrke sport som benamputeret som en individuel aktivitet, der ikke er en nødvendighed.

- Jeg mener jo, det er fuldstændig modsatrettet - især når man ved, hvad fysisk aktivitet gør ved mennesker. Ikke mindst set i lyset af, at hovedårsagen til benamputationer faktisk er diabetes og livsstilssygdomme. Samtidig går man glip af fællesskaber, familieaktiviteter og velbefindende. Så det undrer mig, at man ser sådan på det. Men det har Levitate løst ved at gøre sport og fysisk aktivitet tilgængeligt for benamputerede.

Målgruppen er de 99 procent

Normalt ville kommuner i Danmark og forsikringer i andre lande gå ind og dække hele eller dele af udgifterne til hjælpemidler for personer med funktionsnedsættelser. Men det gælder ikke sportsudstyr, herunder sports- og aktivitetsproteser.   

- En slutbruger kan derfor sagtens komme til at betale helt op til 150.000 kroner for en sportsprotese, og man skal igennem lange, bøvlede ansøgningsprocesser og forbi læger og bandagister for at kunne købe den, forklarer Lasse Werner Madsen.

Han så derfor et hul i markedet og et behov for at gøre sportsproteser mere tilgængelige, som blev bekræftet af et stort internationalt netværk af benamputerede.

- Vi fik mange tilbagemeldinger fra folk, som skrev, at de havde levet et aktivt liv tidligere og stadig havde et ønske om det. Men at økonomien holdt dem fra det. De personer, som havde sådan en sportsfod i forvejen på det her tidspunkt, var primært paralympiske atleter. Vores mål var de 99 procent af de benamputerede, som ikke var atleter, men som bare ønskede at spille bold med deres børn eller løbe en tur, siger iværksætteren.

På den baggrund udviklede Levitate - blandt andet med en Innobooster-investering fra Innovationsfonden i ryggen - en install-at-home-sportsprotese, som slutbrugeren selv kan installere på sin eksisterende protese og til en markant billigere pris; omkring 12-14.000 kroner.

Levitate har i dag mere end 1000 brugere af sportsprotesen på globalt plan – herunder både slutbrugere, børnehospitaler i USA, interesseorganisationer og bandagister.

- Vi sælger stadig direkte til slutbrugere. Men vi teamer også op med organisationer rundt omkring i verden, som nu pludselig kan levere udstyr til mange flere for den samme pris, som de kunne før, siger Lasse Werner Madsen.

Videreudvikler produktsortimentet

I 2022 fik Levitate endnu en Innobooster-investering fra Innovationsfonden til at udvikle en hybridfod, som kan bruges både til gang og til løb og forskellige sportsgrene. Det er lykkedes Levitate at få den kombinerede løbe- og gåfod klassificeret som et nødvendigt hjælpemiddel med forsikringskode, hvilket betyder, at slutbrugeren vil kunne få den betalt af forsikringen.

I 2023 fik Levitate desuden sin tredje Innobooster-investering fra Innovationsfonden til at udvikle et hylster, som passer på menneskets krop – og dermed gøre virksomheden i stand til i fremtiden at lever et helt ben til underbensamputerede.

Det nyeste produkt i porteføljen hedder Levitate Unleashed og er en fuld benproteseløsning, der består af et 3D-printet hylster, en aktiv hverdagsfod og en hurtig skifteløsning, der giver amputerede mulighed for at skifte mellem deres gåfod og løbeben.

Investeringer har øget tempoet for innovation

De tre investeringer fra Innovationsfonden har haft stor betydning for Levitates udvikling, vurderer Lasse Werner Madsen

- Det gode ved Innovationsfondens midler er først og fremmest, at de kommer uden at skulle betales tilbage. For os har investeringer blandt andet betydet, at vi har kunnet ansætte medarbejdere meget tidligere i forløbet, og at vi har kunnet gøre brug af videns- og underleverandører. Tre af de vidensmedarbejdere, jeg har fuld tid i dag, er ansat direkte ud af et Innobooster-projekter. Så jeg vil sige, at den risikovillige kapital, Innovationsfonden har stillet til rådighed, har spundet meget mere af sig, siger Lasse Werner Madsen.

Levitate har i dag syv fuldtidsansatte i Danmark og én medarbejder i USA. USA er nemlig et af de markeder, som virksomheden har blikket stærkt rettet mod.

Nyligt boostet med yderligere en investering på 11 millioner kroner skal Levitate fokusere på at styrke sin tilstedeværelse i særligt Nordamerika og markeder i Europa, hvor virksomheden allerede har foden indenfor samt at videreudvikle sit produktsortiment.

 

Innovationsfondens investeringer i Levitate

2020: 440.000 kroner – via Innobooster-programmet

2022: 490.000 kroner – via Innobooster-programmet

2023: 490.000 kroner – via Innobooster-programmet

 

Levitate tilbyder potentielle købere i USA at afprøve protesen inden de køber og samtidig møde andre amputerede i nærområdet.

To løbere - Levitate

SebastianLouise