FarmDroid

Landmænd i hele Europa får hjælp fra dansk markrobot

Virksomheden FarmDroid har udviklet en solcelledrevet markrobot, der gør det lettere og billigere for landmænd at så og renligholde afgrøder uden brug af pesticider. Salget af robotten - som er verdens første af sin art - buldrer derudaf, og FarmDroid har nu kunder i 16 lande. En investering fra Innovationsfonden har hjulpet virksomhedens vækstrejse på vej.

Virksomheden FarmDroid fra Vejen i det sydlige Jylland begyndte salget af deres innovative markrobot i foråret 2019 efter en investering fra Innovationsfonden, og siden da er det gået stærkt.

I juni i år kunne virksomheden fejre 250 solgte markrobotter. Et tal, der nu i september har rundet 300. Og med 45 ansatte på lønningssedlen, kunder i 15 europæiske lande foruden Canada samt en stribe danske og internationale priser, er værdien af Farmdroids innovation efterhånden slået fast med syvtømmer søm.

Ifølge Co-Founder og Chief of Farming Robots i Farmdroid, Kristian Vest Warming, er der adskillige årsager til, at FarmDroids markrobot er attraktiv på landmænd på tværs af landegrænser.

- Vi har skabt et produkt, der er bæredygtigt på mange måder. Det giver økonomisk mening for landmænd at investere i en FarmDroid og dermed komme i gang med automatisering af landbruget. Og så er det en bonus for klimaet, at robotten kører på solenergi, og udelukkende luger ukrudt mekanisk uden brug af sprøjtemidler. Samtidig er robotten lettere end traditionelt landbrugsudstyr, så jordens mikrostruktur ikke tager skade, siger Kristian Vest Warming.

FarmDroids robot FD20 får strøm fra solceller og bruger avanceret navigationsteknologi til automatisk at så plantefrø. Dernæst holder den marker fri for ukrudt uden brug af manuel arbejdskraft.

Modsat andre løsninger på markedet bruger FarmDroid ikke kameraer til at skelne mellem ukrudt og planter. I stedet bruger robotten det avancerede GPS-system til at markere, hvor den sår frøene. Efterfølgende kører den langsomt nok til nøjagtigt at kunne luge ukrudt uden om afgrøderne.

Fik støtte via det offentlige erhvervsfremmesystem

En betydningsfuld trædesten i FarmDroids vækstrejse har ifølge Kristian Vest Warming været den investering, virksomheden modtog fra Innovationsfonden i 2019.

- Midlerne fra Innovationsfondens Innobooster-ordningen fik vi på et tidspunkt, hvor pengene var små. Vi havde en prototype kørende, som skulle forfines og gøres klar til markedsintroduktion i foråret 2019, og det kræver kapital. Med bl.a. Innobooster lykkedes det at introducere FarmDroid med god succes. I en opstartsperiode, hvor man er to eller tre ansatte, er det svært at afsætte tid til lange ansøgninger, hvor succesraten er lille. Innobooster-ansøgningen var nem og det administrative efter tilsagn var ikke noget, der væltede læsset, forklarer Kristian Vest Warming.

Også FarmDroids lokale Erhvervshus spillede en rolle på dette stadie.

- Vi kom som udviklere og nørder med en prototype i hånden og skulle lære, hvad det betyder at opbygge og drive en forretning. Der er meget viden, der skal tilegnes på kort tid. Der var mange konsulenter, som havde forskellige holdninger til, hvordan vi skulle gøre, og spørgsmålet var hvilken vej, der var den rigtige for os. De gange vi har søgt sparring med Erhvervshuset, har den været god, objektiv, konstruktiv og ofte været koblet på konkrete cases fra virkelighedens verden, hvilket vægtede højt for os, siger Kristian Vest Warming.

Rejsen fortsætter

FarmDroids innovations- og vækstrejse slutter ikke her, hvis det står til virksomheden selv. Stort set alt overskuddet fra de 300 solgte markrobotter geninvesteres i udvikling.

- Vi udvikler både på nye teknologier og den eksisterende robot. Vi er i øjeblikket i gang med at udvide, hvilke afgrøder robotten kan håndtere. Og så har vi da planer om at runde 500 solgte robotter til næste år, siger Kristian Vest Warming.

 

FarmDroid er stiftet af Jens Warming og Kristian Warming sammen med Innovationsmiljøet Syddansk Innovation A/S og roboteksperten Esben Østergaard.