Solveig_sheworks

Man skal turde miste sit fodfæste

Som iværksætter skal man ikke være bange for at famle sig frem – og i øvrigt være god til at bede om hjælp. Det mener designer Solveig Berg Søndergaard, der er udpeget som en af Innovationsfondens Innowomen.

Hun havde aldrig overvejet, at hun skulle være iværksætter. Det skete faktisk lidt tilfældigt, men det viste sig at være det helt rigtige for Solveig Berg Søndergaard. Hun har læst Fashion og Kommunikation på Designskolen i Kolding og er i dag CEO og Founder af Impact* virksomheden Sheworks Ateliér. En designvirksomhed der udnytter overskuds- og restmaterialer fra tekstilindustrien, og hvor flygtninge- og indvandrekvinder ansættes til at fremstiller nye puder, tasker og hatte i hånden.

- På et tidspunkt fik jeg lavet en personlighedsprofil, og den viste, at jeg er risikovillig og har flair for at løse komplekse problemstillinger. Det ligger jo ret godt i tråd med at være selvstændig, fortæller Solveig Berg Søndergaard, som vandt i kategorien Visionary Concepts ved Danish Design Awards 2022

Incitamentet forsvandt

Det hele startede, da den nyuddannede designer i 2018 blev en del af et af designskolens forskningsprojekter, THREAD, som bygger på en investering fra Innovationsfonden. Projektet gik ud på at få indvandrere- og flygtningekvinder i arbejde gennem deres eksisterende tekstile håndværkskompetencer, og de tekstile workshops viste sig at være særdeles populære. Men THREAD pegede også på, at der var en økonomisk udfordring.

-Alle kvinderne var på overførselsindkomst, og når de solgte produkterne i forbindelse med f.eks. julebazaer og pop-up-shops og tjente 1.000 kr., fik de kun 114 kroner udbetalt, fordi resten blev fratrukket deres sociale ydelse. Det betød, at incitamentet forsvandt, fortæller Solveig Berg Søndergaard.

Da forskningsprojektet blev afsluttet, skabte hun sammen med Kolding Kommune et pilotprojekt for at undersøge, om der var kommercielt potentiale i ideen, og da dette viste sig at være tilfældet, etablerede hun i 2021 firmaet Sheworks Ateliér. I dag beskæftiger firmaet syv indvandre- og flygtningekvinder – heraf fire på fuld tid.

Sheworks Ateliér er dermed et godt eksempel på en idé, der har udviklet sig fra forskning til pilotprojekt for at ende sin rejse i en flyvefærdig, kommerciel impact virksomhed, som har opfyldt to vigtige mål for Solveig Berg Søndergaard: Bæredygtighed og vækst i form af beskæftigelse af kvinder med indvandre- og flygtningebaggrund.

Stædighed og hårdt arbejde

Solveig Berg Søndergaards drøm er, at virksomheden skal vokse til at blive et landsdækkende koncept, og hun har efterhånden lært, at måden at lykkes på er benhårdt arbejde og en stædig tro på, at tingene nok skal lykkes, hvis ideen er stærk nok.

- Iværksætteri er benhårdt arbejde. Man skal blive ved med at kæmpe, også selvom der kommer udfordringer, og man skal ikke være bange for at fejle. Det er ikke et nederlag, når ting ikke lykkes. Det er en udfordring, og man skal bare blive ved. Man udvikler sig undervejs, og hvis man tror nok på sin idé, lykkes det det sidst, fortæller Solveig Berg Søndergaard, som har et Advisery Board, som hun rækker ud til, når hun har brug for hjælp.

- Mit motto er ”stay stupid”. Jeg er vant til at være i en rolle, hvor jeg ikke er ekspert, og det vil også være mit råd til andre, der drømmer om et liv som iværksætter.

Træt af kønsdebat

Solveig Berg Søndergaard er glad for at være blevet udpeget som Innowomen, men hun ønsker ikke specifikt at blive fremhævet som kvindelig iværksætter. Hun vil gerne fremhæves som impact iværksætter, og i det hele taget mener hun, at diskussionen kvinder versus mænd er gammeldags.

Solveig Berg Søndergaard vil hellere tale om feminine kontra maskuline værdier, og hvilke egenskaber der gør en god iværksætter.

- Det er ikke vigtigt, om vi er mænd eller kvinder. Det er vigtigt, om vi bruger de egenskaber og værdier, alle mennesker har, og her kan vi lære noget af hinanden. Maskuline værdier er typisk meget målrettede og resultatorienterede, mens feminine er mere kreative, holistiske og samarbejdsorienterede. Hvis man kan kanalisere det bedste fra de to verdner ind i en virksomhed, tror jeg, vi kan nå langt, siger designeren, som gerne vil fremhæve to personer, som besidder netop disse egenskaber.

- Stine Bosse (erhvervsleder og debattør) er et godt eksempel på en kvinde, der har forstået at anvende maskuline værdier, samtidig med at hun har holdt fast i sit feminine selv. Omvendt har Anders Lenager (arkitekt og stifter af en tegnestue, der har specialiseret sig i omkostningsneutralt, bæredygtigt byggeri) skabt en virksomhed på en ny og langt mere holistisk måde, end vi tidligere har set i dansk erhvervsliv, siger Solveig Berg Søndergaard.

*En Impact-virksomhed er defineret ved at fokusere på at gøre en social-, samfundsøkonomisk eller miljømæssig forskel. Dette omfatter ofte flere bundlinjer end blot profit. Sheworks Ateliér fokuserer på: People, Planet & Profit.

 

Læs mere om Sheworks Atetiér på sheworks.dk

 

CV:

2021: Founder Sheworks Ateliér

2018: Forskningsprojekt THREAD

2017: Cand. Design Designskolen Kolding

2015: Bachelor Designskolen Kolding

Født: 1988 i Viborg

Priser og udnævnelser:

Vandt i kategorien Visionary Concepts ved Danish Design Awards 2022

Vinder af Best Circular Design Studio - Nordics Excellence Award for Sustainability Solutions 2021

Vinder af Days of Impact 2020 Danish Institute for Sustainability & Innovative Entrepreneurship (DISIE)

Vinder af UN-goals Awards Business Kolding 2021

Nomineret til UN-goals Award ‘The Inclusion Price’ 2021 by the 2030- panel

Solveig Søndergaard (CEO) udnævnt som ‘Climate Hero’ af Danish Entrepreneurial Union 2021