avatar

Når stemmerne holder op med at tale

Stemmerne taler ikke bare sjældnere, de bliver også mindre ondskabsfulde, og det gør patienterne i stand til at gøre de ting, de ikke har kunnet før. For eksempel få en uddannelse eller et arbejde. Det viser de første erfaringer fra et stort forskningsprojekt, hvor virtual reality skal hjælpe skizofreni-patienter med hørehallucinationer

Der er blevet stille. Sådan beskriver Anne Kondrup Rasmussen sit nye liv. Den 25-årige kvinde har diagnosen paranoid skizofreni, og hun er en af de første tredive, som har afsluttet et forsøg, som skal hjælpe patienter, der hører stemmer. Forsøget er en del af et fireårigt forskningsprojekt, som Innovationsfonden har investeret 13 millioner kroner i, og som skal afprøve en helt ny behandlingsform på 266 udvalgte patienter med hørehallucinationer.

En følelse af ensomhed
Metoden kaldes Avatar-terapi, og sammen med sin terapeut har Anne Kondrup Rasmussen tegnet og lagt lyd på en af de stemmer, der har plaget hende, siden hun var barn. Ved hjælp af en såkaldt VR-brille har hun herefter været i stand til at kommunikere med sin Avatar, og efter syv sessioner er konklusionen, at terapien har virket overvældende godt.

- Jeg plejer at sige, at det at høre stemmer føles som mobning fra ens egen hjerne. Min stemme har fortalt mig, at jeg var dum og grim, at ingen elskede mig, og at jeg aldrig ville være i stand til at gennemføre en uddannelse. Det gav mig en enorm følelse af ensomhed, fortæller Anne Kondrup Rasmussen, som indtil for tre år siden boede på et bosted men nu har sin egen lejlighed i Hillerød.

En stor del af sin ungdom har Anne Kondrup Rasmussen troet, at hun hverken ville få en uddannelse eller et arbejde, men efter Avatar-terapien drømmer hun om et job som Recovery Mentor.

- Nu kan jeg kontrollere stemmerne. Jeg kan bede dem om at tie stille og blande sig udenom. De forstyrrer mig ikke længere, og nu tør jeg tro på, at jeg kan få et godt liv, hvor jeg kan hjælpe andre mennesker, der har været i samme båd som mig, siger hun.

Overvældende at se sin Avatar
Det er forskere fra Psykiatrisk Center København, der står bag terapimetoden, som bliver afprøvet i Region Hovedstaden, Region Nordjylland og Region Syddanmark.

Ved hjælp af et computerprogram kan terapeut og patient sammen tegne avataren ud fra helt basale kriterier som alder, køn, øjenfarve, frisure, ligesom avatarens stemme kan blive præcis så lys, mørk eller dyb, som patienten oplever den. Og resultatet er overraskende godt, fortæller Lise Mariegaard, som er en af ni psykologer i forskningsprojektet.

- Det kan være meget overvældende for patienten at se sin avatar på en computerskærm. Første gang er den derfor meget lille og meget langt væk og kommer kun langsomt tættere på. Patienten kan til enhver tid afbryde, hvis det bliver for voldsomt. Målet er ikke at få stemmerne til at gå væk, men at patienterne får kontrol over dem, og det viser de første erfaringer med studiet, at terapien er i stand til, fortæller Lise Mariegaard.

Lad være med at forstyrre
De 266 patienter skal rekrutteres bredt i psykiatrien, men fælles for dem er, at de har hørt stemmer i længere tid, og at der er tale om en gruppe mennesker, som er svære at behandle og som ikke nødvendigvis får ret meget hjælp, som det er nu.

- Den væsentligste forskel er, at patienterne efter behandlingen bliver i stand til at gøre de ting, de gerne vil. Mange har levet et isoleret liv, men nu kan de bedre være sammen med andre mennesker, fordi de kan bede stemmerne om at lade være med at forstyrre, når de f.eks. har besøg eller taler med en ven. Derudover bliver stemmerne også mindre ondskabsfulde og nedladende. Der bliver med andre ord ro i patientens hoved, fortæller Lise Mariegaard.

Patienterne i forskningsprojektet får hver syv sessioner, og selvom de foreløbige erfaringer tyder på, at stemmerne bliver mindre påtrængende, får patienten alligevel tilbudt yderligere to såkaldte booster-sessioner for at forhindre tilbagefald.

Fakta
Mellem 60 og 70 procent af patienter med skizofreni hører stemmer. De er ofte negative og skælder ud eller truer. I dag behandler man typisk patienterne med kognitiv adfærdsterapi og medicin. Men ca. 30 procent hører trods behandlingen stadig stemmer.

Innovationsfonden har investeret 13 mio. kr. i projektet, der har titlen: CHALLENGE: Fighting auditory hallucinations by simulation training in a Virtual Reality environment.

Professor Merete Nordentoft fra Psykiatrisk Center København er leder af forsøget, som udføres med inspiration fra de forskere, der har udviklet terapien; Professor Julian Leff og Professor Tom Craig fra Kings College i London og professor Mark Huckvale fra University College London.

Den danske virksomhed Khora ApS står for udviklingen af virtual reality programmet, der benyttes i avatar-behandlingen.