Martin van der Bijl (tv) og softwareudvikler Ole Batting (th) testede robotten på Københavns Rådhus

Ny robot kan fræse fuger præcist og forebygge nedslidning

Når en murstensbygning skal have udskiftet fuger, skal de gamle fræses ud. Det arbejde er både hårdt, ubehageligt og svært at gøre præcist, og derfor har startup-virksomheden Site-Tech lavet en robot, der kan gøre det hårde arbejde. Innovationsfonden har investeret i omegnen af 800.000 kroner i virksomheden.

Lyden fra vinkelsliberen skærer i ørerne, og det vibrerer og ryster i led, arme og overkrop, så snart fræsejernet rammer mørtlen. Støvet fyger til alle sider, og industristøvsugeren arbejder ihærdigt for at følge med. At fræse fuger kan være hårdt og nedslidende. Derfor har startup-virksomheden Site-Tech udviklet en robot, der kan gøre det møjsommelige arbejde:

- Vi går op i at lave noget, der er klimamæssigt og socialt bæredygtigt, så det handler faktisk om mere end bare at tjene penge. Helt grundlæggende synes vi, at det er spændende at automatisere ting og få computere til at lavet et arbejde, som mennesker ikke bør lave, siger Martin van der Bijl, founder af virksomheden Site-Tech, der hører hjemme i Aalborg.

Sammen med sin tvillingebror, Emil van der Bijl, og deres fælles ven Jannik Iversen, har Martin van der Bijl udviklet en robot til automatisk fugefræsning. Fælles for alle tre er, at de har uddannelser inden for automatik, elektroteknologi, programmering, softwareudvikling og robotteknologi. Men hvordan får to tvillingebrødre på 29 år og en ven midt i 30’erne idéen til at udvikle en robot til at fræse fuger?

Svaret er mere simpelt, end man skulle tro:

En dag sad Emil van der Bijl og studerede i et grupperum på Aalborg Universitet. Fra vinduet kunne han se nogle murer, der var i fuld gang med at fræse fuger på den traditionelle facon med vinkelsliber og sikkerhedsudstyr. Det så hårdt ud og tog lang tid, syntes han.

- Emil tænkte, at det der kan vi finde en smartere løsning på. Han vidste, at jeg har arbejdet meget med computere, så han ringede til mig, og ikke lang tid efter havde vi fundet på en løsning, fortæller Martin van der Bijl.

Til kamp mod nedslidning

- Vi har givet en robot øjne, så den kan se forskel på sten og fuger. Og så har vi udviklet et mobilitetssystem, så robotten kan bevæge sig rundt på en flade. Inden for et givent område kan robotten arbejde med høj præcision og fræse de gamle fuger ud, siger han.

Site-Techs robot kan bevæge sig rundt på en flade og fræse fuger

For Site-Tech, som har bygget fugefræsningsrobotten, handler det i høj grad om at udvikle en smart løsning, så håndværkere slipper for at slide sig selv ned med det hårde arbejde.

- Når man fræser fuger med en vinkelsliber, giver det en masse rystelser og vibrationer, og man kan i værste fald smadre nerverne i sine hænder. Derudover giver det en masse støv, som ikke er så sundt at stå i, selvom håndværkerne bruger maske og støvsuger. Det er nemlig svært at suge præcist, hvorfor man risikerer at få fremmedlegemer i øjnene. Det er blandt andet grundet disse ubehagelige forhold, at der er begrænsninger på, hvor længe man må gøre det på en arbejdsdag, siger Martin van der Bijl.

Udover at kunne forebygge nedslidning i murerfaget, kan robotten ifølge den unge iværksætter også udføre arbejdet mere nøjagtigt, da robotten simpelthen har flere kræfter og følger en præcis bane, hvilket giver en højere kvalitet.

Fugefræsning i rådhustårnet

Den innovative robot har allerede fået flere i branchen til at slå øjnene op, og opfindelsen er blevet taget vel imod fra flere kanter, selvom den endnu er i testfasen. Senest har Site-Tech testet robotten af på intet mindre end Københavns Rådhus, som står foran en større renovering. Hos Københavns Kommune var de med på idéen, da flere af fugerne i rådhustårnet står til at skulle udskiftes.

Martin van der Bijl fortæller, at teamet fik rigtig god viden med hjem fra arbejdet i København, og han er virkelig glad for den tillid, som Københavns Kommune har udvist. Faktisk er han ret beæret:

- Det er en vanvittig ting at få lov til som en ung opstartsvirksomhed. At kommunen går ud og siger: Ved I hvad, drenge, det her er så fedt, og vi tror så meget på jer, at det vil vi gerne være en del af. Kæmpe cadeau til Københavns Kommune, at de vil lege med os, siger han.

Når man spørger til fremtiden, og hvad potentialet er for robotten og Site-Tech, er den unge iværksætter så optimistisk, som en nordjyde nu kan være. Og han forudser, at den teknologi, som de har udviklet, har potentiale til meget mere end alene at fræse fuger:

- Jeg tror på, at vi kan komme rigtig langt med vores mobilitetssystem, så vi i fremtiden kan alt fra at slibe og sandblæse overflader med skadelige stoffer til at friskære mursten, så vi kan genanvende en langt større andel af de tonsvis af muraffald som produceres årligt i Danmark. Men i første omgang handler det altså om at modne og videreudvikle vores nuværende robot, så vi virkelig kan komme ud og løse opgaver på markedet om et halvt års tid, siger han.

Site-Tech har modtaget støtte fra flere fonde herunder Innovationsfonden, som har investeret omkring 800.000 kroner gennem fondens Innobooster- og Innofounder-program.

 

Foto: Site-Tech. På billedet øverst i artiklen ses founder Martin van der Bijl (tv) og softwareudvikler Ole Batting (th), der tester robotten på Københavns Rådhus.