nyt tøj af gamle klæder

Nyt tøj af gamle klæder

Først var det nye sneakers skabt af brugte jeans. Nu udvider designervirksomheden VAER med en kollektion kreeret af udtjent arbejdstøj, og næste mål er upcycled tekstiler i metermål.

Kun en procent af alle de tekstiler, der bliver produceret, bliver genbrugt eller genanvendt i modeindustrien. Af de omkring 75.000 kg tøj, vi har i klædeskabet og på hylderne herhjemme i Danmark, ender over halvdelen med at blive sendt til forbrænding.  

Da dette lille stykke statistiske virkelighed ramte Lili Dreyer, besluttede hun sig for at kaste sine iværksætter-kræfter ind i kampen for at gøre modebranchen mere bæredygtig. På det tidspunkt boede hun i London, hvor hun var ved at færdiggøre sin kandidatgrad i Sustainability, Entrepreneurship and Design, og hun stiftede kort efter designvirksomheden, der er i dag hedder VAER.

Gratis jeans fra Frelsens Hær

Med en investering på 300.000 kroner fra Innovationsfonden begyndte hun at designe sneakers produceret af jeans, som hun fik gratis fra Frelsens Hær.

- Tekstilerne fejler ingenting, og i stedet for at ødelægge dem og væve dem på ny, bliver de brugt som de er. Det eneste, vi gør, er at få stoffet klippet til og syet om, og det er langt mere bæredygtigt, fortæller Lili Dreyer om metoden, upcycling.

I Lilli Dreyers kollektion er der nu to forskellige sneaker-modeller, der kan købes online eller i en fysisk butik i København, og virksomhedens ejerkreds er nu udvidet med yderligere to personer.

Genbrugsstof i metermål

Næste skud på stammen er, at VAER vil udvikle et helt nyt produkt, som ikke tidligere er set i modebranchen. Nemlig upcyclet tekstil i metermål. De kan allerede få store mængder tekstiler fra deres nuværende tekstil-partnere, men der er stadig et par udfordringer, der skal løses, før drømmen bliver til virkelighed. Blandt andet hvordan stofferne kan limes sammen, så samlingerne ikke kan ses, men også, hvordan stoffet bliver standardiseret og af ensartet kvalitet.

- Tekstilerne fejler i de fleste tilfælde ikke noget, men der kan være pletter eller misfarvninger, og vi skal finde en metode at dække dem på, fortæller Lili Dreyer.

Europcar donerer arbejdstøj

Et andet nyt ben i butikken er arbejdstøj, som har vist sig at være en uventet kilde til VAERs produktion af bæredygtige sneakers. Allerede nu får VAER arbejdstøj fra firmaet Kentaur og Elis, men nu er der også skabt et samarbejde med et af Danmarks største biludlejningsfirmaer.

- For nylig fik vi en henvendelse fra Europcar, som havde en stor mængde aflagt arbejdstøj, som ellers skulle sendes til forbrænding. De var blevet opmærksomme på os, og nu har vi lavet en aftale med dem om, at vi skal lave sko af deres kasserede tøj. Det er selvfølgelig kæmpe stort for os, at en virksomhed af den størrelse kan se en fordel i at upcycle deres tøj i samarbejde med os, fortæller Lili Dreyer.

VAER håber, at metervarerne med tiden skal kunne købes i stofbutikker rundt om i landet, men i første omgang er det planen at samarbejde med store danske modehuse.