peterc

Sæt strøm til din tissetrang

Mennesker, der lider af inkontinens, oplever en stærk forringet livskvalitet. Men et nyt apparat er netop blevet godkendt til kliniske forsøg, og forventningen er, at det kan hjælpe en stor patientgruppe. Innovationsfonden støtter projektet med 6,5 millioner kroner

Forestil dig at du ikke kan komme i biografen. At du ikke kan se en fodboldkamp på et stadion. Eller at du ikke tør tage bussen. Hver femte voksne dansker har det, lægerne kalder en overaktiv blære, som betyder, at de ikke kan styre deres trang til at tisse, eller de lider af fækal inkontinens. For en del af denne gruppe det netop virkeligheden, at de har lidelsen i en sådan grad, at de ikke kan deltage i sociale arrangementer, som er helt selvfølgelige for alle andre.

Men nu er der håb.

Medico-virksomheden InnoCon Medical fra Aalborg har udviklet et apparat, som kan sætte strøm til de nerver, der styrer vores tarm og blære, og UCon, som apparatet hedder, er netop blevet godkendt til kliniske afprøvninger. Det vil sige forsøg på mennesker.

En skamfuld lidelse
Læger fra tre danske hospitaler er involveret i udviklingen af UCon, og nu skal 40 udvalgte patienter fra hele landet i en måned teste, om UCon virker lige så godt, som pilotprojektet har givet eksperterne håb om.

- Undersøgelser viser, at hver 5. voksne lider af inkontinens, men det er ekstremt tabubelagt, og der er sandsynligvis et højt mørketal. Det er invaliderende, når en person ikke kan styre sin tisse-, eller afføringstrang, og det kan give en stærkt forringet livskvalitet, fordi man skammer sig, og der er ofte store dele af ens sociale liv, man ikke vil deltage i. Vi håber, at UCon ikke alene kan reducere trangen men holde patienterne helt tørre, så de ikke bliver begrænset i deres liv, siger Dianna Mærsk Knudsen, Director of Clinical Affairs and Quality i InnoCon Medical.

Klinik for Bækkenbundslidelser, Mave Tarm Kirurgi, Aarhus Universitetshospital er en af de parter, der er involveret i udviklingen af UCon, og her er håbet, at UCon kan blive en behandlingsmetode i deres daglige kliniske praksis.

- Den nuværende neurostimulations-behandling er dyr, men med det nye UCon produkt fra InnoCon Medical vil det formentlig være muligt for os at sænke indikationerne for, hvornår vi kan tilbyde neurostimulation som behandling, og derved hjælpe mange flere patienter. Dette skyldes, at UCon med sin simple adgang til relevante nerver tilbyder en let tilgængelig og økonomisk overkommelig løsning, som ikke kræver operation, siger Peter Christensen, professor, overlæge, dr. med.

UCon01

Strøm til nerver
Det er ikke nyt, at inkontinens kan behandles med strøm. Der findes allerede løsninger på markedet, hvor en person kan få indopereret en såkaldt pacemaker i lænden, som sætter strøm til de nerver, der styrer blære og tarm. Men UCon adskiller sig ved at sidde uden på kroppen.

UCon består af en lille elektrode, som bliver klæbet til personens kønsdele, og via en tynd ledning er det koblet til et apparat. Når personen mærker tissetrang for eksempel midt under et møde eller en lang biltur, trykker man ganske enkelt på en lille knap, som sender strøm til nerven, og trangen til at komme på toilettet forsvinder.

For personer med fækal inkontinens er det nok en enkelt gang om dagen at sende en dosis strøm til nerverne.

- På sigt vil vi selvfølgelig gerne lave et apparat uden ledning, og vi arbejder desuden også på en anden løsning – nemlig et lille implantat, som kan sidde fast på huden som en lille piercing, fortæller Dianna Mærsk Knudsen, som forventer, at UCon bliver CE-godkendt i starten af 2024.

UCon02

To typer urin-inkontinens
Der findes groft sagt to typer af urin-inkontinens. Den ene type patienter har en overaktiv blære, som betyder, at trangen til at tisse kan opstå pludseligt og eventuelt inkludere en ufrivillig vandladning, selvom der er masser af plads i blæren – uanset om man forsøger at holde sig eller ej.  Det er den gruppe patienter plus de mennesker, der lider af fækal inkontinens, UCon ifølge pilotprojektets resultater har en effekt på.

Den anden type kaldes stress-inkontinens og kan f.eks. skyldes, at en kvinde har født et eller flere børn og derfor har fået en svækket bækkenbund. Det kaldes stress-inkontinens, og den gruppe patienter kan UCon ikke hjælpe. De er derfor henvist til de behandlingsmuligheder, der i øvrigt er på markedet.

InnoCon Medical har tidligere modtaget en Innobooster fra Innovationsfonden, og fik i 2020 en investering på godt 6,5 millioner kroner i forbindelse med et Grand Solutions projekt, som efter planen bliver afsluttet i 2024. Penge som hovedsageligt er brugt til at finansiere stort set al den kliniske aktivitet, der har været i udviklingen af UCon.

- Investeringen har været afgørende for vores projekt, og uden investeringen havde det ikke været muligt at gennemføre pilotstudierne, siger Dianna Mærsk Knudsen.

Fakta om forsøget

  • Innovationsfonden har investeret 6,5 mio. kroner i udviklingen af UCon.
  • InnoCon Medical samarbejder med følgende hospitaler: Aarhus Universitets Hospital, Herlev Hospital og Odense Universitetshospital