Innowomen - Signe Schack Noesgaard_Foto Maiken Kestner

For Signe Schack Noesgaard er iværksætteri lig med konstant læring

Som iværksætter er du den første. Der er ingen, der har gået vejen før dig, så du må hver dag lære nyt for at optimere din virksomhed. Det er noget af det, der motiverer og begejstrer Signe Schack Noesgaard, CEO i startup-virksomheden Adapto Technologies ApS.

- Havde du spurgt mig for fem år siden, havde jeg ikke haft nogen idé om, at jeg ville springe ud som iværksætter.

Sådan lyder det fra Signe Schack Noesgaard, CEO i startup-virksomheden Adapto, der tilbyder et intelligent ledelsesværktøj, som gør daglig ledelse nemt og nærværende

Efter seks års HR-karriere hos A.P. Møller-Mærsk med fast job og fast løn, mand, hus og tre børn var det en erhvervs-ph.d., der kickstartede idéen og drivet mod at blive iværksætter.

Forskningen handlede om effekten af efteruddannelseskurser med særligt fokus på online kurser. Konklusionen var, at vi skal tænke efteruddannelse væsentligt anderledes, hvis det skal gøre os bedre til vores arbejde.

- Når vi tænker ledelsesudvikling, tænker vi ofte i kurser. Vi bruger tid og penge på hammerdyre kurser, som skal udvikle vores ledere, men den reelle effekt i den daglige ledelse er minimal. Derfor tænkte jeg; hvordan kan vi lave effektiv kompetenceudvikling, som faktisk hjælper ledere med ledelsesopgaven og gør dem til dygtige ledere i processen? fortæller Signe Schack Noesgaard.

Svaret lyder: Kompetenceudviklingen skal inkorporeres i dagligdagen tæt på medarbejderne ikke afrevet fra virkeligheden på et kursus.

Erhvervs-ph.d’en mundede ud i en hel ny ledelses-software, som kan gøre netop det, og allerede inden ph.d.’en var afsluttet, var Signe Schack Noesgaard i gang med at grundlægge Adapto.

- Vi ved, at 50 procent af dem, der siger op, gør det på grund af dårlig eller ingen relation til den nærmeste leder. Vi kan altså gøre en kæmpe forskel med det her system, siger hun.

Det der driver hende som iværksætter er særligt to ting: Hun ved, at det system, de har udviklet, kan gøre en kæmpe forskel for rigtig mange mennesker. Og hun næres selv i sit arbejde af hele tiden at lære.

- Iværksætteri er også konstant læring. Vi lærer hele tiden nyt om vores kunder og deres behov. Det er vanvittigt motiverende, siger hun.

Hvordan får du det til at hænge sammen?

Signe Schack Noesgaad har startet Adapto sammen med Michael Frederiksen, der har 17 års IT- og iværksættererfaring og Chris Schack Noesgaard, der ud over at være hendes mand har 15 års kommerciel og ledelsesmæssig erfaring.

Det er Signe, der er CEO. Som kvindelig iværksætter og virksomhedsleder er hun en minoritet.

- Det kan være en fordel som kvinde at være en minoritet. Du kan prøve at vende det til noget positivt. Der bliver for eksempel lagt mere mærke til dig ved iværksætter-arrangementer, hvor størstedelen er mænd, siger hun.

Omvendt er hun også stødt på bias.

- Nu har vi jo tre børn, og jeg kan ofte blive spurgt ind til, hvordan jeg dog får hverdagen til at hænge sammen. Det bliver min mand altså ikke spurgt om, fortæller hun.

Hun husker også, da hun var i mødregruppe med deres første barn. Der delte hun og hendes mand barslen ligeligt.

- Der var der nogle af de andre, som nærmest syntes, jeg begik omsorgssvigt ved at ”forlade” mit barn så tidligt. Men jeg sendte ham jo ikke engang i institution. Han skulle bare være sammen med sin far i dagtimerne i et halvt år. Så der er bare visse kulturelle forventninger i forhold til det at være kvinde og have familie og karriere, som vi alle sammen ligger under for, siger hun.

Hvis vi vil gøre op med den bias, er det efter hendes mening et vigtigt første skridt, at vi bliver opmærksomme på, at den overhovedet findes, og at den findes hos os alle sammen.

Innowomen
En del af Innowomen
Åben sektion, En del af Innowomen

 

I 2018 lancerede Innovationsfonden et nyt initiativ, som skal fremme en bedre kønsbalance inden for iværksætteri og topforskning. Som led i initiativet har fonden nedsat en gruppe på otte kvindelige iværksættere og forskere med tilknytning til fonden.

Gruppen har fået navnet Innowomen, og de otte kvinder skal både komme med input til fondens egen diversitetspolitik og agere rollemodeller for potentielle ansøgere.

Signe Schack Noesgaad er en af de otte Innowomen:

- Det er rigtig vigtigt at sikre, at vi ikke går glip af talent og endnu stærkere virksomheder, fordi der mangler diversitet. Diversitet gør, at man i højere grad diskuterer og stiller spørgsmålstegn ved tingene, og det gør, at man lærer hurtigere.

- Jeg er overbevist om, at vi går glip af noget, når der er så stor kønsmæssig skævhed. Det samme inden for forskning over ph.d.-niveau. Jeg tror, der er stor værdi i at få flere kvinder ind i forskning og iværksætteri, siger Signe Schack Noesgaard.

Signe Schack Noesgaard har været tilkoblet Innovationsfondens programmer Innofounder og Innobooster.

Signe Schack Noesgaards karriere
Åben sektion, Signe Schack Noesgaards karriere

Født 1980 i Sønderborg.

2008: Cand.mag. fra Københavns Universitet.

2007-2013: HR-partner i A.P. Møller - Mærsk.

2010: HD1 i erhvervsøkonomi fra CBS

2013-2017: Erhvervs-ph.d. fra Aalborg Universitet og Stanford University.

2016: Medstifter og CEO i Adapto Technologies, som ligger i Sønderborg.