""

Batterisystem til vindmøller skal udjævne elprisen

Indbyggede batterier og omformersystemer i vindmøller skal gøre elnettet mere effektivt. Det er ambitionen i et nyt fælles samarbejde mellem AAU, Ørsted og ABB. Innovationsfonden investerer 6 mio. kr. i projektet.

Pressemeddelelse: 27.11.2018

Problemet med vindmøller er, at de producerer strøm, som vinden blæser. Når det blæser meget, stiger produktionen, og elprisen falder – og når vinden løjer af, falder produktionen, og elprisen stiger. Det er et problem for elnettet og en dårlig forretning for vindmølleejere.

Derfor arbejder forskere på Aalborg Universitet (AAU) på at udvikle en effektomformer til vindmøller med indbygget batterisystem, som kan opsuge og udsende energi efter behov og derved udjævne produktionen. Projektet er et samarbejde mellem AAU, Ørsted og ABB’s Corporate Research Center i Sverige og får finansiering med på vejen fra Innovationsfonden.

- I øjeblikket kræves der udstyr fra flere leverandører for at opnå samme effekt. Det medfører udfordringer med koordinering og optimering af systemet. Den løsning, vi foreslår, har et stærkt potentiale til at reducere omkostningerne og øge rentabiliteten af vindmøller ved at samle flere funktioner i ét produkt, siger Remus Teodorescu, der er professor på AAU og videnskabelig leder af projektet.

Ambitionen er at udvikle løsningen til et ’proof of concept’ og derefter evaluere de tekniske og økonomiske muligheder for at udvide til pilotinstallationer i fremtiden.

En nødvendighed for fremtidens elforsyning
Ved at integrere batterilagring med vindkraft bliver de tekniske muligheder udvidet, så vindmøller i fremtiden kan levere vedvarende energi, der holder samme eller højere niveau af sikkerhed og modstandsdygtighed som fossile energikilder.

Den foreslåede løsning er med til at optimere vindmølledriften og kan potentielt sænke elprisen og samtidig øge produktionen. Begge dele er en nødvendighed, når vi skal øge andelen af vedvarende energi i fremtidens energisystem. Netop derfor er store virksomheder allerede involveret i projektet, herunder ABB og Ørsted, tidligere DONG Energy.

- Ørsted har en ambitiøs strategi om fortsat at være førende i offshore-vindindustrien, og samtidig har vi et stærkt fokus på at sænke elprisen. Vi forventer at udnytte de unikke tekniske løsninger og produkter leveret af dette projekt i vores virksomhed til design, konstruktion og drift af vores portefølje af vindkraftværker, infrastruktur og netforbindelsessystemer inden for de eksisterende og fremtidige markedsforhold, siger Troels Stybe Sørensen fra Ørsted.

- For ABB er det et rigtig interessant projekt, fordi det giver os mulighed for at udvikle fremtidens teknologi til et voksende marked for vedvarende energi kombineret med energilagring, som kan imødekomme fremtidens skærpede net-tilslutningskrav samt nedbringe de totale omkostninger til elektricitet fra offshore vindenergi, siger Mikael Dahlgren, Direktør for ABB Corporate Research i Sverige.

Fleksible systemer som dette er en forudsætning for, at vindkraft i fremtiden kan udgøre en endnu større del af elproduktionen og samtidig være robust og stabil. Energilagring med batterier vil også minimere risikoen for, at kraftigt blæsevejr kan føre til negative elpriser og begrænsning af elproduktion, sådan som det skete i Danmark i julen 2016.

Fakta
Investering

Program: Grand Solutions

Fondens investering: 6 mio.

Samlet budget: 9 mio.

Projektets varighed: 3 år

Officiel titel: Integrated Battery Energy Storage and STATCOM for the Optimal Operation and Control of WPP in Power System

Kontakt

Sanjay Kumar Chaudhary, Aalborg Universitet
Tlf.: 2137 1034