""

Forskningsprojekt skal omdanne CO2 til
brugbare kemikalier

Innovationsfonden har bevilget 14 mio. til et projekt, hvor DTU og Siemens ved hjælp af vedvarende elektricitet vil omdanne CO2 til brugbare kemikalier. Ud over den klimamæssige fordel ved at begrænse udslippet vil teknologien på sigt også kunne omdanne CO2 til flydende brændstof.

Pressemeddelelse: 03.12.2018

Grundtanken bag projektet er at transformere CO2 fra et klimaskadeligt affaldsprodukt til en værdifuld ressource, der kan benyttes til at producere kemikalier og brændstoffer, som er uundværlige i et moderne samfund.

Det gøres ved at udvikle nye elektroder og katalysatorer til elektrolyse, der benytter grøn elektricitet til at omdanne CO2 til eksempelvis ethylen.

- CO2-elektrolyse er et fokusområde for DTU, og vi glæder os til at videreudvikle en teknologi, der i fremtiden kommer til at spille en nøglerolle inden for energilagring og CO2-udledning i Danmark og på verdensplan. Vi ser også frem til at dyrke de synergier, der opstår, når en vidensinstitution samarbejder med en stærk industriel partner som Siemens, siger Jane Hvolbæk Nielsen, Institutdirektør for DTU Fysik.

Ethylen er verdens mest syntetiserede organiske kemikalie med en årlig produktion i størrelsesordenen af 180 mio. tons og indgår i de fleste industri- og forbrugerprodukter, der indeholder plast.

I dag er ethylen-produktionen stort set kun oliebaseret, og derfor er der behov for en fossilfri produktionsmetode.

- På grund af hastigt faldende priser og stigende udbredelse af vedvarende elektricitet opstår der nye forretningsmuligheder inden for elektrokemisk konvertering af CO2. I Siemens er der stort fokus på at udvikle de teknologiske løsninger, der i en nær fremtid vil gøre det muligt signifikant at reducere CO2-udslippet på en rentabel måde. Vi ser meget frem til at samarbejde med DTU i projektet og få valideret de lovende perspektiver i teknologien, siger Claus Møller, CEO for Siemens A/S.

Grøn dansk tradition
Projektets ambition om at fjerne CO2 til gavn for klimaet flugter med Innovationsfondens fokus på netop klima. Peter Høngaard Andersen, direktør i Innovationsfonden, fremhæver perspektiverne i projektet:

- Danmark har en vigtig rolle i forhold til den grønne omstilling. Nu sætter vi gang i forskning, der ikke alene adresserer klimaudfordringer, men ligefrem vender udfordringer til styrker. Det er jo det, der sker, når CO2 omdannes fra et klimaskadeligt affaldsprodukt til brugbare kemikalier. Bliver projektet en succes, vil det have positiv betydning for klimaet, og vi ser i Innovationsfonden frem til at følge udviklingen på tæt hold.

Forskningsprojektet varer frem til 2021.

Topbillede: ID 37813124 © Grafner | Dreamstime.com.

Fakta
Investering

Program: Grand Solutions

Fondens investering: 14 mio.

Samlet budget: 21 mio.

Projektets varighed: 3 år

Officiel titel: Electrochemical CO2 reduction to Ethylene for industrial applications

Kontakt

Rasmus Windfeld, Pressechef, Siemens
Tlf.: 4044 6060, e-mail: rasmus.windfeld.ext@siemens.com

Jane Hvolbæk Nielsen, Institutdirektør, DTU Fysik
Tlf.: 2227 4393

Thomas Bjerre, Presse- og mediechef, Innovationsfonden
Tlf.: 6190 5019, e-mail: thomas.bjerre@innofond.dk