""

Prisvindere belønnes med grafisk kunstværk

Når Innovationsfonden til februar for første gang uddeler sine priser til årets Grand Solutions, Årets Innovatør og Årets Talenter, vil vinderne udover prisen få overrakt et grafisk kunstværk.

At være innovativ handler om at være nysgerrig, at have modet og stædigheden til at udforske verden, bøje kendte forme og finde nye løsninger og nye måder at se verden på. Ligesom for en kunstner findes der ikke rigtige og forkerte svar. Skal man løse en ligning, er der et rigtig og et forkert svar. Skal man tegne en blomst, findes der ikke en rigtig og en forkert måde. Her kan den enkelte udforske og prøve sig frem.

- Essensen i god kunst er at udforske, opdage og afprøve grænser, kort sagt at være innovativ. Og netop i sin søgen efter nye løsninger, nye måder at udtrykke sig på, nye måder at se verden på, er der en lige linje mellem innovation og kunst, fortæller Innovationsfondens direktør Peter Høngaard Andersen.

Derfor får vinderne af Innovationsfondens nye årlige priser ikke et klassisk diplom, men et unikt kunstværk, der skal minde dem, at det netop er nysgerrigheden, stædigheden og modet til at gå nye veje, der bliver belønnet.

I år har Innovationsfonden valgt at lade den danske fotograf Nicolai Howalt udforme det værk, vinderne får overrakt.

Nicolai Howalts værk kommer fra serien "Light Break", der viser innovation som kunst, og kunsten i innovation. "Light Break" tager afsæt i Niels Ryberg Finsens nobelprisvindende opdagelse af brugen af sollys i en medicinsk kontekst. I slutningen af attenhundredetallet byggede Finsen et sæt linser og filtre, der var i stand til at absorbere visse dele af solens lys. Dette efterlod et område af det elektromagnetisk spektrum, som ikke var synligt med det blotte øje, og som var afgørende i en dengang nytænkende lysterapis succes. De samme linser gør Nicolai Howalt brug af til at skabe værker af solens lys med et ganske unikt og råt udtryk. Disse værker fanger essensen af kunst og innovation som en enhed og en udfordring af det normale. Som Finsen ser vi noget, der ellers ikke er synligt for øjet.

Vinderne vil få overrakt det unikke værk, når de bliver offentliggjort i forbindelse uddelingen af Eliteforsk-priserne den 23. februar 2017.

Udover værket vil Nicolai Howalt i samarbejde med Innovationsfonden udpege den kunstner, der skal udforme næste års pris.

Nicolai Howalt
Om kunstneren
Åben sektion, Om kunstneren

Vinderne vil få overrakt ovenstående værk indrammet under Eliteforsk-konferencen i februar.

  • Nicolai Howalt er en respekteret kunstner og fotograf både nationalt og internationalt.
  • Hans arbejde bærer præg af hans interesse i forskelligheder, ofte med et naturvidenskabeligt præg, der spænder bredt imellem det abstrakte og det konkrete. Med dette udgangspunkt udforsker Nicolai Howalt det fotografiske medies grænser.
  • Han har med sin innovative kunst været repræsenteret på såvel danske kunstudstillinger som udstillinger i udlandet. Derudover er Howalt ligeledes repræsenteret af Martin Asbæk Gallery og Bruce Silverstein Gallery.