5G-Robot

5G skal booste robotter i Danmark

Foto: 5G Robot projektet ledes af Professor Preben Mogensen og Professor Ole Madsen

At komme i gang med at bruge mobile robotter i produktionen skal være lige så nemt for virksomheder som at købe et forbrugerprodukt og trykke 'play'. Det er målet med et nyt forskningsprojekt med Aalborg Universitet i spidsen. Projektet vil kombinere mulighederne i 5G-teknologi med erfaringerne inden for autonome og intelligente robotter samt intelligent automatisering.

Forskere fra Aalborg Universitet (AAU) skal sammen med nogle af landets førende virksomheder inden for autonome robotter og 5G-teknologi udvikle et samlet og brugervenligt system, der gør det meget nemmere for virksomheder at komme i gang med at bruge mobile robotter. Innovationsfonden investerer 30 mio. kr. i projektet, som løber over tre år.

- Vi vil demokratisere brugen af robotter. Automatisering er afgørende for økonomisk vækst, og derfor skal vi øge brugen af robotter i det danske samfund over en bred kam. For at nå dertil skal det være meget nemmere, så det ikke kun er store spillere, men også små virksomheder, der kan være med, siger Preben Mogensen, som er professor på AAU og leder af projektet.

5G er nøglen til projektet

Under titlen 5G-Robot - 5G Enabled Autonomous Mobile Robotic Systems har projektet som mål at øge udbredelsen af mobile robotsystemer med 50 %. Ved hjælp af 5G-forbindelser vil projektet arbejde mod at mindske både pris og opstartsudfordringer i forbindelse med brug af mobile robotter - og dermed give et langt bedre udgangspunkt for at en virksomhed kan transformere sine processer.

- Med 5G får vi trådløst den samme pålidelighed og hastighed som et fysisk kabel. Så kan vi have en masse robotter til at køre rundt, mens alle computerkræfterne og alle data kan samles ét centralt sted frem for, at hver robot skal have sin egen intelligens. Det sænker enhedsprisen og gør det muligt at udnytte data meget bedre, forklarer Preben Mogensen.

Vil åbne for helt nye markeder

Netop de store virksomheder bruger allerede robotter i stor stil, men missionen er at sænke barriererne, så robotter ikke længere er forbeholdt store virksomheder med en hel afdeling dedikeret til at udvikle og implementere robotsystemer. Projektet skal udvikle en plug and play-løsning, som er avanceret, men lettilgængelig i brugerfladen.

Det vil både øge fleksibiliteten og kompleksiteten af opgaver, som robotterne kan klare, og få startprisen ned. De eksisterende spillere som Novo Nordisk vil kunne bruge robotter i endnu højere grad, men projektet vil også åbne helt nye markeder.

Derfor er Odense Kommune også med som partner, der skal udarbejde et idekatalog til, hvordan robotter i fremtiden kan yde bedre service til borgerne i det offentlige.

- Vi skal simpelthen have sat turbo på brugen af robotter nu, for at Danmark fortsat kan følge med den teknologiske og økonomiske udvikling. Vores projekt er nødvendigt, hvis robotterne skal videre fra de største produktionshaller og ud at gøre gavn i resten af samfundet," siger projektets leder Preben Mogensen fra AAU.

Fakta

  • Innovationsfondens investering: 30 mio. kr.
  • Samlet budget: 52 mio. kr.
  • Varighed: 3 år
  • Officiel titel: 5G-Robot - 5G Enabled Autonomous Mobile Robotic Systems

Projektpartnere

Teknologi-partnere:

  • MIR (Mobile Industrial Robots A/S) og UR (Universal Robots) er ledende inden for hhv. mobile robotter og robotarme,
  • Intelligent Systems og Technicon er ledende inden for hhv. digital industriel automatisering og industriel integration
  • 5G-teknologien leveres af Telenor og Nokia.

Industrielle slutbrugere:

  • Novo Nordisk A/S
  • GRUNDFOS Holding A/S,
  • Danfoss A/S
  • LEGO System A/S.