radiator termostat

Investering fra Innovationsfonden baner vejen for fremtidens fjernvarme og dansk milliardeksport

Fjernvarme spiller en nøglerolle i fremtidens energisystemer. Resultater fra det internationale forskningscenter 4DH med base på Aalborg Universitet og støttet af Innovationsfonden baner vejen for et dansk fjernvarme-eksporteventyr for trecifrede milliardbeløb.

Fjernvarmesystemer, der anvender ikke-fossile kilder og leverer omkostningseffektiv varme. Integreret fjernvarmeforsyning, der hjælper med udnyttelsen af den vedvarende energi i det samlede energisystem. Det er fremtiden for den fjernvarmeteknologi, der igennem flere generationer har været en veletableret teknologi til opvarmning i særligt de europæiske lande.

Forskningscentret 4DH med base på Aalborg Universitet har siden 2012 forsket i fremtidens fjernvarme med støtte fra Innovationsfonden. 4DH har banet vejen for introduktionen af den såkaldte 4. generations-fjernvarme, som passer ind i fremtidens 100 % vedvarende energisystem.

- 4DH har sat Danmark på verdenskortet som et sted, der udvikler og sælger fremtidens lavtemperatur fjernvarmeløsninger. Men fFjernvarmen skal udvikles og integreres med andre sektorer for at kunne udfylde sin rolle i smarte energisystemer med en høj andel af vedvarende energi. Vores forskning har været med til at gøre det muligt, at danske virksomheder fortsat kan være i front med at udvikle teknologierne og få del i det store eksportpotentiale, der er på fjernvarmeområdet, siger AAU-professor dr. Henrik Lund, der er leder af 4DH.

Bredt samarbejde mellem universiteter, industri og forsyningsvirksomheder
I et bredt samarbejde med universiteter i Danmark, Sverige, Kroatien og Kina samt industri, forsyningsvirksomheder og rådgivere har centret banet vejen for, at fjernvarmeteknologierne kan udvikles yderligere. Fjernvarmeselskaberne har allerede igangsat projekter og store investeringer i fjernvarmesystemer.

- 4DH har i høj grad defineret og etableret en fremtid for fjernvarme og –køling. Forskningscentret har givet industrien en fælles reference og struktur, og vi kan se, at folk også internationalt begynder at reflektere over forskellige generationer af fjernvarme, siger Jan Eric Thorsen, leder af Danfoss District Heating Application Centre.

- Fjernvarme er en meget effektiv måde at opvarme byer på, og Danmark og andre lande i Europa har årtiers erfaring, som kan overføres til andre lande i verden. Med 4DH kan vi samle forskningen og opnå en fælles forståelse af, hvordan fjernvarme fungerer, og hvordan denne viden kan overføres til andre lande, siger Mark Z. Jacobson, professor på Stanford University i USA.

Politisk fokus i EU og FN
Både EU  og FN har også fokus på resultaterne fra 4DH. Celia Martínez, rådgiver i FN’s miljøprogram, fremhæver 4DH som en central reference for globale beslutningstagere og forskningsinstitutioner.

De såkaldte Heat Roadmap Europe-projekter har til formål at udvikle kulstoffattige lavemissions opvarmnings- og nedkølingsstrategiervarme- og kølestrategier med fokus på fjernvarme og boligforbedringer, blandt andet ved at udnytte overskudsvarme fra industri, datacentre og elektricitetsproduktion.

- Vi anvender nu en integreret og holistisk tilgang, hvor vi ser på opvarmning og køling som dele af energisystemerne, og det har man ikke tidligere gjort. Det vil forhåbentlig hjælpe os til at identificere synergireffekter, som kan gøre systemerne mere energieffektive, siger Eva Hoos, policy officer i EU Kommissionen.  

yderligere oplysninger
Kontakt
Åben sektion, Kontakt

Professor, dr. Henrik Lund - https://www.en.plan.aau.dk/henriklund/
Telefon: 99 40 83 09
E-mail: lund@plan.aau.dk

Professor Brian Vad Mathiesen - https://www.en.plan.aau.dk/brianvad
Telefon: 99 40 72 18
E-mail: bvm@plan.aau.dk

Pressekontakt AAU, :

Trine Juul Elmegaard KristensenHiva Ahmadi
Telefon: 99 40 39 2122 20 68 69
E-mail: hiahtjek@adm.aau.dk

Læs mere
Åben sektion, Læs mere

Læs mere om 4DH på https://www.4dh.eudk/

Læs mere om Heat Roadmap Europe på https://heatroadmap.eu/