ELMAC

Klimatilpasset elektronik kan give millionbesparelser

Danmarks største elektronikvirksomheder har store forventninger til nyt samarbejde, der ved hjælp af big data om klimaforhold skal nedbringe antallet af fejl i elektronikken.

Danske virksomheder producerer elektronik, der sælges verden over til brug i bl.a. vindmøller, solcelleanlæg, pumper og industriproduktion. Det er produkter fra bl.a. Vestas, Danfoss og Grundfos, der skal kunne anvendes under alle klimaforhold, både i ekstrem kulde, fugtig varme og i tørre sandfyldte områder.

Elektronik er dog følsom, særligt overfor fugt, som forårsager en betydelig del af de elektroniske nedbrud. Men også temperatur og forurening forårsager problemer, alt afhængig af hvor i verden, elektronikken bliver anvendt. Det forårsager uønskede driftsstop, der kan være både meget kostbare og kan medføre store ulemper, eksempelvis hvis det sker i en pumpe opstillet i et svært tilgængeligt område eller i en havvindmølle.

Klimatransfer værktøj skal sikre dansk eksport
Et nyt projekt skal give elektronikvirksomhederne bedre viden om, hvad klimaforholdene betyder for deres produkter og på sigt spare hundredevis af millioner kr. på udgifter til vedligehold og reparation af elektronik. Innovationsfonden investerer 17,4 mio. kroner i projektet, som ledes af professor Rajan Ambat fra DTU Mekanik, der gennem mange år har arbejdet med området.

I løbet af de kommende fire år, skal projektet skabe to nye værktøjer, der skal anvendes af virksomheder i deres fremtidige design af produkter.

- Vi skal først og fremmest udvikle en klimatransferfunktion. Den bliver skabt med input af to forskellige typer data. Dels vil vi anvende big data om klimaet verden over til at udvikle en række klimazoner med fokus på temperaturer, fugtighed og forurening, der er de tre parametre, som særligt kan påvirke elektronikken. Det kobler vi med data fra overvågning af elektronikken i produkter fra danske virksomheder opstillet forskellige steder i verden, så vi kan se, hvordan de fungerer under de forskellige klimaforhold, siger Rajan Ambat.

Det nye klimatransferværktøj skal gøre det muligt for virksomhederne i fremtiden at tænke viden om klima ind i design af deres elektronik fra starten. I dag er mange elektronikprodukter overdimensioneret for at sikre, at de kan klare mest muligt. Men med det nye værktøj, bliver det muligt at fremstille mere bæredygtige produkter, der kan fungere pålideligt under varierende klimaforhold, og som samtidig kan sælges til konkurrencedygtige priser og sikre, at Danmark kan fastholde sin verdensførende position inden for smart elektronik.

- Vi glæder os meget til den kommende klimatransferfunktion, der kombinerer det høje niveau af viden om elektronik, vi allerede har i Danmark, med nye data om klima. Det bliver effektueret til et værktøj, der kan hjælpe os med design af robuste produkter, siger Allan Holm, ledende materiale specialist hos Grundfos.

Bedre kundeservice
Projektet vil også udvikle et andet værtøj, der inddrager en risikovurderingsmodel, som Aalborg Universitet har udviklet .Dette værktøj skal gøre det muligt på sigt at hjælpe de kunder, der køber og anvender elektronik, ved at kunne forudsige, hvornår det er nødvendigt at gribe ind med service eller vedligehold.

- Vores kunder vi få mere pålidelige produkter og vil tillige kunne udnytte mulighederne ved forudseende vedligehold. På den måde vil vi kunne forhindre, at elektronikken bliver skadet af eksempelvis fugt, så vi undgår at skulle udskifte den, siger Allan Holm

De to værktøjer vil være af interesse for en bred kreds af virksomheder, og bl.a. bilbranchen har allerede vist stor interesse for projektet.

De deltagende virksomheder i projektet forventer at kunne implementere de nye værktøjer i løbet af de næste 2-6 år.

Fakta
Projektpartnere
Åben sektion, Projektpartnere

Projektets partnere

 • DTU
 • AAU
 • Danfoss
 • Grundfos
 • Eltek
 • Vestas
 • Circle consult
 • Scadaminds
 • Force Technology
 • Eurus energy
 • Volvo
 • Bosch
Investering
Åben sektion, Investering

Program: Grand Solutions

Innovationsfondens investering: 17.570.720 mio. kr.

Samlet budget: 32.696.000 mio. kr.

Varighed: 4 år (start 01.06.2019)

Officiel titel: ELMAC - Electronic Systems Manufactured for Climate

Kontakt
Åben sektion, Kontakt

Rajan Ambat, DTU Mekanik
mail: ram@mek.dtu.dk, tlf: 45 25 21 81

Allan Holm, Grundfoss
mail: aholm@grundfos.com, tlf: 22 32 76 30

Line Skouboe, kommunikationsrådgiver, Innovationsfonden
mail: line.skouboe@innofond.dk, tlf. 61 90 50 39