HelloMind

Forsøg viser, at hjemmehypnose kan mindske trangen til at klø sig

Periode
2017-2018
Innovationsfonden
164.400 kroner

Sundhedsappen HelloMind har udviklet hypnoterapi-forløb til patienter med hudsygdomme. Pilotprojekt på Aarhus Universitetshospital viser, at det kan være et godt supplement til traditionelle lægemidler.

Huden er tør, og den klør, så man er ved at blive sindssyg. Der findes ingen behandling, som kan få eksemen til at gå væk, og kløetrangen kan kun til dels lindres med creme. Sådan er hverdagen for mere end 300.000 danskere, som lever med atopisk eksem – også kaldet børneeksem.

Hypnotisér dig selv

Virksomheden HelloMind tilbyder mere end 350 forskellige terapiforløb til næsten lige så mange psykiske problemer. Brugeren tager en pause i løbet af dagen og lytter til en optagelse på sin app, som fungerer terapeutisk og hjælper på eksempelvis søvnproblemer, stress eller overvægt.

- De fleste dårlige tanker stammer fra oplevelser, man har haft som barn. Vi arbejder med at ændre den måde, vores brugere tænker, så de kan slippe af med den stress, som ofte ligger i vejen for, at de kan leve livet fuldt ud, siger Jacob Strachotta, CEO i HelloMind.

HelloMind har udviklet et selvhypnose-forløb specielt målrettet personer med atopisk eksem. Med støtte fra Innovationsfonden har Aarhus Universitetshospital nu testet produktet på en kontrolgruppe på 32 voksne patienter med let atopisk eksem.

Halvdelen af kontrolgruppen modtog HelloMinds hypnoseforløb og efterfølgende blev de to gruppers forbrug af lægemidler sammenlignet.

God i test

I testperioden var der tydelig forskel på, hvor meget lindrende creme deltagerne brugte i forhold til, om de modtog behandlingen eller ej.

- Vi kan se, at der i pilotforsøget var signifikant forskel på, hvor meget salve de to grupper brugte. Og det er jo enormt spændende, at man kan behandle sig selv hjemmefra, og at man med mindre brug af salve kan reducere kløen til et acceptabelt niveau. På den måde kan hypnosen være et godt supplement til lægemidler, siger overlæge Christian Vestergaard fra AUH.

Christian Vestergaard var konsulent på forsøgene, og i oktober 2019 fremlagde han resultaterne af forsøget på en lægevidenskabelig konference i Madrid.

- Det er vigtigt at understrege, at der er tale om et pilotprojekt med få testpersoner, men vi kan se en effekt, så det kunne være interessant at lave forsøget i større målestok, siger han.

Målgruppe på mere end 10 millioner

Jacob Strachotta fra HelloMind har arbejdet med hypnose i mere end 25 år. I de fleste tilfælde er hypnosen rettet mod livsstilsproblemer, men det ser altså også ud til at have effekt på en hudsygdom som atopisk eksem.

- Vi havde en formodning om, at vi kunne bremse trangen til at klø sig ved at nedsætte patienternes stressniveau, men resultaterne har været bedre, end vi turde håbe på, siger han.

Han glæder sig samtidig over, at hypnosebehandling kan få patienterne til at bruge mindre mængder hormonfyldt creme, der kan være flere bivirkninger ved at bruge, hvis det bruges overdrevent.

Hypnose-forløbene er indtalt på både dansk og engelsk, og særligt engelsktalende er en interessant målgruppe for HelloMind. Der findes nemlig mere end 10 mio. engelsktalende personer, som dagligt er generede af atopisk eksem.