Smartphone

Klinisk forskning rykker ind i patienternes smartphone

Periode
2019 - 2021
Innovationsfonden
15 mio. kr
Samlet budget
31 mio. kr

Et nyt projekt vil bringe klinisk forskning ind i den digitale tidsalder. Med støtte fra Innovationsfonden har LEO Innovation Lab, Novo Nordisk, Trial Nation og Bispebjerg Hospital indgået et unikt samarbejde, der skal optimere udviklingen af nye behandlinger ved at møde patienterne, hvor de er.

Danmark skal på verdenskortet som foregangsland for kliniske studier. Det er ambitionen for projektet 'Virtual-Clinical-Trials', som er støttet af Innovationsfonden.

Kliniske forsøg er af en af grundpillerne i udviklingen af ny medicin, men i dag er processen lang og omkostningstung, hvor de kliniske studier kan tage op til 8-10 år at gennemføre. Rekruttering er en af de helt store udfordringer - og når patienter endelig er blevet rekrutteret, er der ofte en stor andel, der ikke gennemfører hele behandlingstiden.

Det skyldes blandt andet, at det kan være besværligt for patienterne at deltage, når de skal transportere sig til forsøgene en eller flere gange om måneden.

Kliniske forsøg via smartphone

Det nye projekt skal derfor bane vejen for en hurtigere, mere effektiv og patientinvolverende proces, hvilket vil reducere både tiden, omkostningen og dataindsamlingen ved lægemiddeludvikling.

Og nøglen er patienternes egne smartphones.

- I LEO Innovation Lab har vi succesfuldt arbejdet de sidste tre år med at virtualisere klinisk forskning. Ved hjælp af patienternes egen smartphone kan de medvirke til forskning, hvor end de befinder sig. Det har betydet, at vi kan inkludere et langt bredere udsnit af befolkningen samt fastholde markant flere patienter over længere studieperioder. Tiden er kommet til, at vi bringer vores erfaringer og løsninger ind i test af nye lægemidler, som dette enestående partnerskab vil kunne, siger John Zibert, der er medicinsk direktør i LEO Innovation Lab.

Den digitale tilgang bidrager også til en dybere indsigt i, hvordan sygdomme udvikler sig, og hvilken effekt en behandling har.

- Vi vender den traditionelle praksis på hovedet. Før kom patienterne til forskningen. Nu kommer forskningen hjem til patienterne. Det betyder, at langt flere har mulighed for at deltage i kliniske studier. Det giver os et mere retvisende billede af patienternes sygdom, og hvordan de responderer på behandlingen. Det skyldes, at vi tager udgangspunkt i digitale, reelle data frem for patienternes erindring om behandlingsforløbet, siger Simon Francis Thomsen, der er ledende overlæge på Bispebjerg Hospitals hudafdeling.

Samtidig løfter den datadrevne tilgang noget af byrden fra en i forvejen tidspresset lægestab og deltagere i kliniske forsøg ved at introducere virtuelle konsultationer, som bevarer deltagernes kontakt med forskningspersonalet og reducerer behovet for fysiske møder.

Første projekt af sin art på europæisk marked

Virtual-Clinical-Trials bliver det første projekt af sin art til at bringe virtuelle kliniske forsøg med patientens egen smartphone på det europæiske marked.

- Digitalisering af kliniske forsøg er en global trend, som er startet i USA og udvikler sig hurtigt derfra. Med digitaliseringen vil der på sigt ske en transformering af klinisk forskning. I Danmark har vi forudsætningerne for at blive et europæisk foregangsland for virtuelle kliniske forsøg. Danskerne er digitalt parate, sundhedsdata er tilgængelige for læge og patient digitalt, og myndighederne er indstillet på dialog om, hvordan forsøgene skal gennemføres, så hensynet til patienter og datakvalitet bevares, siger Marianne Pilgaard, der er direktør for Trial Nation.

Ikke alle studier kan blive fuldt digitaliserede, men selv en delvis digitalisering kan optimere processen. Erfaringer fra tidligere virtuelle kliniske studier viser, at rekrutteringen af egnede patienter er hurtigere, at de er mindre tidskrævende for lægerne, og at markant flere patienter gennemfører forskningsprojektet.

Unikt samarbejde 

Virtual-Clinical-Trials er et unikt samarbejde mellem LEO Innovation Lab under LEO Pharma A/S, Novo Nordisk A/S, Trial Nation og Bispebjerg Hospital. Det drives af en bred sammensætning af kompetencer inden for softwareudvikling, patientrekruttering, telemedicin og klinisk forskning samt en indgående viden om de regulatoriske rammer for kliniske forsøg - alt samlet i én platform.

Projektet fokuserer på hudlidelser og diabetes, som er særligt oplagte kandidater for virtuel forskning. Hudsygdomme kan objektivt monitoreres ved, at patienter regelmæssigt tager billeder af deres hud via deres smartphone. Diabetes monitoreres ved en blodsukkermåling, som kan foretages derhjemme.

Innovationsfonden støtter projektet over de næste to år.

 

Kontakt:

Rasmus Hogreffe, projektleder, LEO Innovation Lab
26 25 24 10, rasmus.hogreffe@leoilab.com

Jens Bomholt, presse- og mediechef, Innovationsfonden
61 90 50 45, jens.bomholt@innofond.dk