Sarah Hammershøy er ny Innowomen

Innowomen Sarah Hammershøy: Husk at sige ja tak

Foto credit: Stine Heilmann

Du kan ikke klare tingene selv. Det er Sarah Hammershøys huskeregel. Hun er udpeget som en af Innovationsfondens Innowomen, og hendes bedste råd til spirende iværksættere er at huske at sige ”ja tak” til de invitationer, der melder sig.

39-årige Sarah Hammershøy har ikke haft en livslang drøm om at blive selvstændig, og hvis hun havde lyttet til andre, skulle hun have valgt den trygge, lige vej. Den vej hvor lønnen hver måned tikker ind på bankkontoen, og chefen bærer ansvaret på skuldrene.

Men kvinden, som er uddannet maskinmester fra SIMAC i Svendborg, har været drevet af at føre sine ideer ud i verden, hvor små og tossede de end har syntes, og i dag kan hun ikke forestille sig et andet arbejdsliv end at være iværksætter.

- Jeg har altid været stædig, og jeg opdagede hurtigt, at der ikke er noget mere magisk end at se sin lille idé vokse sig så stor, at den en dag måske kan være med til at sætte et aftryk i verden og gøre en forske, siger Sarah Hammershøy, som i 2023 blev udpeget som en af Innovationsfondens fire nye Innowomen.

Patent på vej

Da Sarah Hammershøy stod med sit eksamensbevis fra SIMAC i Svendborg, troede hun i første omgang, at hun skulle arbejde videre med sit afsluttende projekt, som gik ud på at rense skibes ballastvand for mikroplast. Hun ville gerne være med til at løse et af tidens store problemer, nemlig oprensning af de store mængder plastik, der flyder rundt i verdenshavene.

Hun etablerede derfor firmaet MicroChange, men det var svært at finde finansiering til at føre projektet ud i livet, og ad forskellige omveje har Sarah Hammershøy nu sammen med en kompagnon skabt et nyt projekt, der kan afhjælpe et andet stort miljøproblem.

Makkerparret har ved hjælp af et spildprodukt fra stålindustrien skabt en prototype, som kan rense søer og åer for det kemiske stof fosfor, som især landbruget er en stor udleder af.

Hvilket spildstof, der præcis er tale om, kan Sarah Hammershøy ikke afsløre, fordi de vil søge om patent hos Patent- og Varemærkestyrelsen. Men processen er allerede så langt fremme, at den skal testes hos Klimatoriet i Lemvig og forhåbentlig er levedygtig indenfor et år.

Drømmen om at gøre en forskel

Økonomisk har det været trangt for Sarah Hammershøy at forfølge sin drøm om at være med til at gøre en forskel på miljø- og klimaområdet. I næsten to et halvt år levede hun stort set uden løn, og at det har kunnet lade sig gøre at fortsætte arbejdet skyldes kun familiens goodwill, en økonomisk indsprøjtning fra en privat investor, og at hun fik en Innobooster fra Innovationsfonden.

- Jeg er heldigvis god til at leve minimalistisk og har ikke behov for et stort hus og en stor bil. Det er ikke pengene, der driver mig men de faglige udfordringer og drømmen om at gøre en forskel, siger Sarah Hammershøy.

Sarah Hammershøy håber, at hun kan bruge sin stemme som Innowomen til at nå ud til de mange piger og drenge, som drømmer om at blive selvstændige og kunne leve af deres iværksætteri, men som tøver med at tage springet.

- Jeg vil gerne møde tvivlerne. Jeg tror, der er mange, som lader sig stoppe af den angst, mange af os har. Det manglende selvværd som gør, at vi tror, at vi ikke er gode nok. Jeg kan ikke selv spejle mig i den idylliserede fortælling om, at selvstændige kan overkomme alt, og jeg vil gerne vise, at selvom man ikke orker at dyrke yoga klokken seks om morgenen og arbejde til langt ud på aftenen, kan man gå have succes som selvstændig, siger Sarah Hammershøy, som har et råd, der ifølge hende er vigtigere end alle andre, og som hun gerne vil give videre.

- Mit bedste råd er, at man som nystartet skal sige ja tak, når de bliver inviteret til at mødes med andre. Sig ja tak til at drikke en kop kaffe eller til at fortælle om dit projekt. Man kan ikke realisere sin drøm alene.

Fakta om Sarah Hammershøy:

  • Blev i 2020 optaget i Innovationsfondens Innofounder-program. MicroChange fik en investering på et engangsbeløb på 50.000 kroner, og Sarah Hammershøy fik desuden 15.000 kroner om måneden i 12 måneder.
  • Vandt DM i iværksætteri i 2019 sammen med Søren Bragt, og de vandt efterfølgende bronze ved EM.
  • Uddannet Maskinmester ved Simac i Svendborg i 2020

Læs mere om Innovationsfondens Innowomen