fatima2022

Fatima AlZahra’a Alatraktchi: Forskning og iværksætteri er komplimentære processer

Foto: Stine Heilmann

Fatima AlZahra’a Alatraktchi er både forsker og iværksætter. I 2018 startede hun sin første virksomhed, PreDiagnose, hvor hun udviklede teknologien bag en sensor, der kan identificere bakterier. Den sensor er i dag virksomhedens kerneprodukt. Selv er hun dog ikke længere en fast del af dagligdagen i virksomheden, men tilbage i laboratoriet som forsker.

-Jeg hørte engang, at bakterier taler sammen, og for mig var det fuldstændig mindblowing.

Fatima AlZahra’a Alatraktchi har en begejstring for bakterier, som få andre. En begejstring, der har været med hende gennem hele hendes studie, og som i høj grad har været definerende for hendes karrierevej. I dag er hun er både forsker og virksomhedsejer, og hun er anerkendt verden over for sit arbejde med netop bakterier.

For at forstå, hvordan hun i en alder af blot 32 år er der, hvor hun er i dag, skal vi lidt tilbage i tiden.

En personlig oplevelse blev til en ny virksomhed

Allerede på bacheloren opstod Fatima AlZahra’a Alatraktchis interesse for bakterier, og ud fra den interesse opstod idéen til hendes ph.d.-projekt. Hun valgte at undersøge, hvordan man kunne bruge nanoteknologi til at identificere bakterier.

Mens hun skrev sin ph.d., var hun gravid med sit første barn, og da hun fødte, fik hun en infektion. Lægerne havde dengang svært ved at finde ud af hvilken bakterie, der var tale om, men gav hende antibiotika for at holde infektionen nede. Det hjalp ikke efter hensigten, og som hun lå der, koblede hun sin egen forskning i bakterier med det problem, som lægerne stod overfor i behandlingen af hende som patient. Det blev startskuddet på virksomheden PreDiagnose.

Fatima AlZahra’a Alatraktchi kunne se, at processerne på hospitalet ikke fungerede optimalt, og dét satte hun sig for at løse. Hun udviklede altså den sensor, som i dag er PreDiagnoses primære produkt, og som netop kan afkode hvilke bakterier, der er tale om, og hvordan de udvikler sig.

At udforske nyt er spidskompetencen

Fatima AlZahra’a Alatraktchi ved, hvor hun bidrager bedst, og nysgerrighed og innovation er en stor drivkraft i hendes arbejde. Netop derfor er hun nu tilbage som forsker på Roskilde Universitet. Her leder hun en forskergruppe, der forsker i tidlig diagnosticering af sygdomme, hvilket lægger sig tæt op ad det udviklingsarbejde, hun udførte med virksomheden PreDiagnose.

- Man kan godt starte noget op, og så lade andre fører det videre. Der er ikke noget galt i at vide, hvor man bidrager bedst, mener hun.

Ifølge hende selv, ligger hendes spidskompetence i at udforske det nye. At drive en forskningsbaseret og teknologitung virksomhed, mener hun ikke, er meget anderledes end at lede en forskningsgruppe, for i begge tilfælde er kreativitet et nøglebegreb. Den største forskel, som Fatima AlZahra’a Alatraktchi ser det, er at forskning handler om at forstå processer, mens iværksætteri handler om at bringe innovation til live. Det er forskellige, men komplimentære processer.

fatima22

Innowomen
En del af Innowomen
Åben sektion, En del af Innowomen

I 2018 lancerede Innovationsfonden et initiativ, der skulle bidrage til at fremme en bedre kønsbalance inden for iværksætteri og topforskning. Som led i initiativet samlede fonden en ambassadørgruppe af kvindelige iværksættere og forskere med tilknytning til fonden - med navnet Innowomen.

Innowomen-ambassadørerne bidrager med input til fondens arbejde med diversitet og agerer rollemodeller for potentielle ansøgere.

Fatima AlZahra’a Alatraktchi er en af fondens Innowomen. 

Læs mere om Innowomen her

  Fatima AlZahra’a Alatraktchi karriere
  Åben sektion, Fatima AlZahra’a Alatraktchi karriere

  Født i 1989

  • 2017: Ph.d. i Mikro- og nanosensorer for tidlig diagnosticering af bakterielle infektioner.
  • 2018: Vandt årets Ph.d. på DTU
  • 2018: Founder PreDiagnose
  • 2019: Kom på Forbes 30 under 30 liste (www.forbes.com)
  • 2019: Adjunkt på Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet