Grand Solutions Prisen 2018

Innovationsfondens Grand Solutions Pris gives til tre forskere, som har fremavlet klimavenlige køer, der alene i Danmark sikrer en reduceret udledning svarende til 90.000 tons Co2 om året.

26. januar 2018

I dag udgør udledningen i metan fra mælkeproduktion 6 % af den samlede drivhuseffekt fra Danmark. Forskellige køer producerer dog forskellige mængder metan, og dette kan nu aflæses i koens arvemasse.

Med denne viden kan forskerne udvælge de kreaturer med den mest optimale arvemasse, hvilket har vist et reduceret foderforbrug på 1 % og en reduceret metan-udledning på 5 % svarende til 90.000 tons Co2. På verdensplan er potentialet dog væsentlig større og med øget eksport af tyresæd kan effekten 20-30 dobles alene i den deltagende virksomheds portefølje (Viking Genetics).

  

- Den danske malkeko hører til blandt vor tids klimasyndere, fordi den udleder en masse drivhusgasser. Nogen ville sige, at den mest oplagte løsning på det problem var at sige: Så spiser vi mindre kød – vi indfører kødfrie dage. Men den løsning har prisvinderne af årets Grand Solution ikke været tilfredse med. De har i stedet udviklet en klimavenlig ko. Det er kompliceret, men resultatet er genialt. Og at projektet så kommer både miljøet og dansk økonomi til gavn, er jo en ren gevinst oven i. Her er der virkelig tale om innovativ nytænkning, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.

Resultatet er skabt gennem en af kortlægning flere tusinde køers gener. Samtidig er der blevet målt mælkeydelse og foderforbrug, og det er alt sammen blevet analyseret af forskere fra Århus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Kvægavlsforeningen Viking Genetics.

- Det er meget store reduktioner af metan-udledningen inden for mælkeproduktion, som der her er tale om. Samtidig vil landmanden opleve en reduktion i foder til køerne, da de er mere effektive, så det er ren winwin.  Denne type forskning foregår ofte i stalden med gummistøvler langt fra de akademiske elfenbenstårne, og projektet er et fremragende eksempel på, hvordan absolut topforskning konverteres til konkrete resultater for virksomheder, landbrug og klima, siger direktør i Innovationsfonden Peter Høngaard Andersen.

Implementering af resultaterne

Udbredelse af klimavenlige køer vil ske gennem avlsarbejde, der i Danmark foretages af ”Viking Genetics” som også dækker Finland og Sverige. Der er en væsentlig eksport af tyresæd til over 50 lande og klimavenlige køer efterspørges mange steder. Hos Viking Genetics forventer man derfor at have opnået en ny markedsfordel gennem projektet.

Fondens investering

Køer kan forvandle græs og andet svært nedbrydeligt plantemateriale til mælk og kød. Desværre har medaljen en bagside. Hver gang en ko bøvser – udleder den metan, som er en drivhusgas med stor effekt på den globale opvarmning. Læs mere


Foto: Maiken Kestner

 • Peter Løvendahl, Seniorforsker, Aarhus Universitet
  Tlf. 8715 7495
 • Jan Lassen, Projektleder, Viking Genetics 
  Tlf. 2040 7441
 • Henrik Bjørn Nielsen, Chief Scientific Officer, Clinical-Microbiomics, tidligere DTU
  Tlf. 40574864

Prisarrangementet

 • Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind overrækker Innovationsfondens Priser til det årlige prisarrangement, som denne gang finder sted fredag d. 26. januar på Papirøen i København.

Vinderne modtager

 • Samlet 1 mio. kr. til forskningsaktiviteter inden for deres felt, foruden modtager vinderne hver en personlig hæderspris på 200.000 kr
 • ​Derudover modtager prisvinderne et kunstværk af den danske kunstner Birgitte Støvring.

Grand Solutions Prisen

 • Tager udgangspunkt i et igangværende eller afsluttet succesrigt Grand Solution projekt finansieret af Innovationsfonden og hædrer og belønner de særlige projektdeltagere, der har skabt ekstraordinær værdi og som kan være rollemodeller og til inspiration for fremtidige Grand Solution projektdeltagere.

Læs mere