Ingeborg Rosenvinge - InnoWomen - Foto Maiken Kestner

Ingeborg Rosenvinge revolutionerer gammel familievirksomhed med 3D-print

Som udviklingschef har Ingeborg Rosenvinge med sine idéer om at bruge 3D-print til at fremstille værktøj pustet nyt liv i den 120 år gamle værktøjsproducent Thürmer Tools.

Da Ingeborg Rosenvinge startede som administrerende direktør i Thürmer Tools i 2013, var den gamle familievirksomhed stadig ved at kæmpe sig ud af finanskrisens dunkle skygge.

- Jeg havnede midt i en familievirksomhed, der stadig var ramt af krisen. Vi var tvunget til at gøre noget nyt. Virksomheden gik mod en langsom død. Vi var nødt til at undersøge, hvor der var muligheder, fortæller hun.

Hendes mand Erick Thürmer er oldebarn af Fritz Thürmer, som startede Thürmer Tools i 1898. I 1898 revolutionerede oldefaderen værktøjsmarkedet med en patenteret skærebakke til at lave gevind.

Nu er Ingeborg Rosenvinge sammen med sin mand ved at udvikle virksomheden i en ny retning. Hun tror på, at virksomheden mere end 120 år senere kan skabe næste revolution på værktøjsmarkedet med 3D-print.

Jeg tror virkelig på det her
Idéen om at bruge 3D-print til at lave værktøjer var Ingeborg Rosenvinges. Hun så et program om det på discovery, og så var idéen født. Hun holdt møder med Teknologisk Institut og gik i gang med at undersøge, hvad der skete i udlandet inden for 3D-print.

- Der var ingen, der troede på det i starten. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange, jeg er blevet spurgt, hvordan vi tør bruge så meget energi på noget, som vi ikke er sikre på, vil lykkes. Der har jeg nok brugt min nordjyske stædighed. Jeg tror virkelig på det her. Jeg kan se, hvor langt man er i udlandet, siger Ingeborg Rosenvinge.

Efter virksomheden er begyndt at udvikle 3D-print, har de mærket en helt ny interesse både fra andre store virksomheder, og fra studerende og unge udviklere, som kommer med friske idéer.

- Vi har mange flere unge mennesker, der kommer hos os i praktik. Tidligere gad de ikke være hos os. Sådan en gammel værktøjsfabrik. Jeg kan godt lide at omgive mig med den type mennesker. Det giver en helt anden ånd og drivkraft i en virksomhed” siger hun.

Værktøjets Spotify
Længere ude i fremtiden, når metoderne til at fremstille 3D-printet værktøj er på plads, har Ingeborg Rosenvinge en drøm om, at lave et online marked for værktøj. Hvor man mod betaling kan downloade tegninger og efterfølgende selv 3D-printe sit værktøj.

- Når vi for eksempel får en bestilling fra Grønland på noget værktøj. Så kan der gå lang tid med at producere og levere det. Tænk hvis de bare kunne hente tegninger og selv printe deres værktøj, siger hun.

- Vi tænker det lidt som en slags Spotify for værktøj. Vores arbejdstitel for projektet er ‘Toolify’. Jeg kan godt lidt det her med at tænke ud af boksen. Det er det, der driver mig, siger hun.

Faglighed giver respekt
Det er relativt sjældent, man støder på en kvinde med titlen udviklingschef i en virksomhed, der arbejder med at udvikle og producere industriværktøj.

Ingeborg Rosenvinge har til tider oplevet, at andre kvinder har undret sig over, at hun tør stille sig i front som projektleder og tør tage ud og holde oplæg foran en sal fuld af mandlige ingeniører.

- Det kan jeg egentlig godt forstå, men det handler om, at man skal turde stole på det, man siger og gør. Hvis ens faglighed er i orden, og man tror på og brænder for det, man laver, så får man også respekt, siger hun.

Efter Ingeborg Rosenvinges mening, er det vigtigt at have fokus på den skæve kønsfordeling i iværksætterbranchen og særligt at sikre flere rollemodeller.

- Omvendt er jeg ikke så bekymret. Samfundet har ændret sig meget bare i løbet af et par generationer, fra at kvinder gik hjemme og passede børn, til at både mænd og kvinder er ude og gøre karriere. Så det er nok ikke så mærkeligt, at der stadig er en skævhed, siger hun.

InnoWomen
En del af InnoWomen
Åben sektion, En del af InnoWomen

I 2018 lancerede Innovationsfonden et nyt initiativ, som skal fremme en bedre kønsbalance inden for iværksætteri og topforskning. Som led i initiativet har fonden nedsat en gruppe på otte kvindelige iværksættere og forskere med tilknytning til fonden.

Gruppen har fået navnet InnoWomen, og de otte kvinder skal både komme med input til fondens egen diversitetspolitik og agere rollemodeller for potentielle ansøgere.

Ingeborg Rosenvinge er en af de otte InnoWomen. Hun har været tilkoblet fondens internationale samarbejdsprogram og deltager i ledelsesforløbet ’Making Innovation Happen’, hvor udvalgte projektledere fra fondens projektportefølje vejledes af eksperter fra en af verdens førende business schools, INSEAD.

- Jeg synes, det er et rigtig godt initiativ. Det her med at have nogle rollemodeller, som viser, at det godt kan lade sig gøre, tror jeg, er virkelig vigtigt, siger hun.

Ingeborg Rosenvinges karriere
Åben sektion, Ingeborg Rosenvinges karriere

Født 1980. Uddannet cand.merc.jur fra CBS i 2008

2009-2012: Juridisk konsulent i LB Koncernen

2013: Administrerende direktør i Thürmer Tools

2015: Forsknings- og udviklingschef i Thürmer Tools

2017: Leder af Eurostars projekt som skal udvikle 3D-printede gevindværktøjer.

Taler ved international innovations-konference i maj
Åben sektion, Taler ved international innovations-konference i maj

Innovation er fuldstændig afgørende for små- og mellemstore virksomheder inden for traditionelle forretningsområder, mener udviklingschef hos værktøjsproducenten Thürmer Tools, Ingeborg Rosenvinge, som selv er i færd med at udvikle familievirksomheden i en ny retning gennem 3D-print.

- Mange mindre virksomheder har ikke det rette mindset og er ikke gearet til at nytænke deres forretning. Men ligesom os hos Thürmer Tools bliver de ganske enkelt tvunget ud i at innovere, hvis de vil overleve. Det vil jeg gerne være med til at sætte fokus på, siger Ingeborg Rosenvinge, der deltager i en paneldebat om emnet på den internationale konference i Manchester, EUREKA Global Innovation Summit 2019, der finder sted fra d. 14.-16. maj.

Her deltager hun sammen med en dansk delegation samlet af Innovationsfonden. 

Læs mere om EUREKA Global Innovation Summit