Jessica Aschemann-Witzel

Jessica Aschemann-Witzel vil flytte forbrugeradfærd

Jessica Aschemann-Witzel valgte at læse landsbrugsøkonomi, fordi hun ville gøre en forskel i verden. I dag er hun professor og direktør på Aarhus Universitet og koordinator for et unikt Grand Solution-projekt, der skal kortlægge forbrugernes fødevare-vaner. Og så er hun udpeget som en af Innovationsfondens Innowomen

Jessica Aschemann-Witzels forældre er tyske. Men hun er født og til en vis grad opvokset i Mexico. I dag bor hun i Aarhus. Hun har med andre ord flyttet sig fysisk, men også mentalt. Som barn drømte hun om at blive forfatter. Den skønlitterære af slagsen og hun forelskede sig meget hurtigt i Grimms Eventyr. Men hendes far var uddannet ingeniør og arbejdede med økologi og bæredygtighed, og hans passion for at gøre en forskel og arbejde i en større sags tjeneste smittede af i lige linje til datteren. Derfor lagde Jessica Aschemann-Witzel forfatter-ambitionerne på hylden og valgte i stedet at læse landbrugs-økonomi på universitet i Tyskland. Siden tog hun en ph.d., og så gik turen til Aarhus Universitet, hvor hun i dag er udnævnt som professor og director på MAPP-centeret, der arbejder med forbrugeradfærd.

Det er grunden til, at hun nu også er koordinator for et stort forskningsprojekt, som Innovationsfonden har støttet med 8,4 millioner kroner. PlantPro hedder Grand Solutions-projektet, som skal undersøge forbrugernes adfærd i forhold til at købe og spise plantebaserede fødevarer og deres rolle i reduktion af madspild.

- Forbrugerne spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling. Bl.a. fordi fødevarer bidrager med op til 35 procent af verdens udledning af drivhusgasser, og madspild udgør op til 10 procent. Det er med andre ord vigtigt, at vi undersøger, hvordan vi bedst muligt accelererer udviklingen hen mod mere grønne forbrugsvaner, siger Jessica Aschemann-Witzel.

En lille puf i ryggen

GS-projektet løber fra 2021 – 2024, og der er tre universiteter involveret plus seksten samarbejdspartnere indenfor både produktion og retail.

Da Jessica Aschemann-Witzel i sin tid var med til at pitche PlantPro for Innovationsfonden, var det da også vigtigt for hende at pointere, at resultatet i sidste ende ville adskille sig markant fra andre forskningsprojekter.

- Vores slutresultat ender ikke med at blive et konkret produkt eller et patent, som ofte er målet i et forskningsprojekt. Tværtimod vil vi stå med flere rapporter og kataloger, som skal være tilgængelige for alle, og som gerne skal vise, hvilke tiltag der er vigtigst for at nå Danmarks ambitioner om, at vi skal spise mere grønt og plantebaseret, og at mindre mad skal havne i skraldespanden, siger Jessica Aschemann-Witzel.

GS-projektet handler dog ikke alene om at studere forbrugernes adfærd, men parterne skal også undersøge, hvordan man aktivt ved hjælp af nudging – altså et lille puf i ryggen – kan ændre kundernes indkøbsvaner i supermarkedet.

Store ego’er

I løbet af foråret 2023 blev Jessica Aschemann-Witzel udpeget som en af Innovationsfondens nye Innowomen, og hendes første tanke var: ”Hvorfor mig”? Men da hun fortalte om udnævnelsen til sine yngre kolleger, gik det op for hende, at mange så hende som et godt eksempel på, at forsker-verdenens rammer kan rykke sig, og det var den væsentligste grund til, at hun lod sig overtale til at blive en del af ambassadør-teamet.

- Min oplevelse er, at forsknings-verdenen traditionelt set har været meget orienteret om ego’er og enkelt-personer, som opnår resultater. Men jeg er langt mere optaget af mit team og det samarbejde, vi har, og det, tror jeg, at mange kvinder kan identificere sig med og spejle sig i, fortæller Jessica Aschemann-Witzel.

Jessica Aschemann-Witzels forfatter-drømme lever stadig, og hvem ved, måske bliver de udlevet en dag. Men for nu er det formidlingen af forskningen, der tæller, og de mange artikler der må dulme skrivelysten. Og så er der oplæggene, som hun også godt kan lide at holde, og det er den anden gode grund til, hun valgte at sige ja til udnævnelsen som Innowomen.

- Vi mangler kvindelige oplægsholdere ikke bare i Danmark men over hele verden, og vi mangler kvindelige ekspert-kilder i medierne. Vi findes, men vi bliver ikke valgt i samme omfang som mænd, og det håber jeg også, at min status som Innowomen kan bidrage med.

Her kan du læse om Innovationsfondens Innowomen

Fakta om Jessica Aschemann-Witzel:

Uddannet landsbrugs-økonom. Ph.d.

Professor og Director ved MAPP-Centeret, Aarhus Universitet

Koordinator for GS-projektet PlantPro