Pia Skammelsen

Pia Skammelsen: Fortællingen om iværksætteren bør ændres

I 2018 skiftede Pia Skammelsen livet som fastansat på Aalborg Universitet ud med tilværelsen som iværksætter og er i dag ejer af virksomheden Oh So Quiet, der arrangerer komfortable vandreture i smukke danske naturområder. Iværksætterrejsen tager hun skridt for skridt, og med hjælp fra TourismX og Innovationsfonden, har hun hele tiden haft føling med sit koncept. En metode, hun mener kan inspirere andre.

At gå fra at være fastansat med en sikker månedsløn og pension til at være direktør i eget firma er et spring, som de fleste kan få dårlige nerver af tanken om. Den følelse nikker Pia Skammelsen genkendende til, og derfor sprang hun heller ikke ud i livet som iværksætter fra den ene dag til den anden. Hun brugte tid på at finpudse sin idé, fik sparring og vejledning fra erhvervsfremmesystemet og indsamlede nok data til at have modet til at tage det endelige skridt og starte op på fuldtid.

- For mig handlede det om at komme så langt, at jeg kunne se, at der var et indtægtsgrundlag og et marked for min koncept. Jo mere data man kan få på sit koncept, jo mere går det fra at være noget, man selv tror på til noget, hvor man faktisk har et kvalificeret grundlag for at sige, at det kan lade sig gøre, fortæller Pia Skammelsen.

En undersøgende tilgang til iværksætteri

Det stereotype billede af en iværksætter som værende en enormt risikovillig og modig person, der går all-in på sit projekt fra dag et, er et billede, som Pia Skammelsen ikke køber ind på. For hende er det vigtigt at vise, at iværksætteri er en proces, hvor man hele tiden er i udvikling både menneskeligt og forretningsmæssigt.

- Fortællingen, om hvilke egenskaber man skal have som iværksætter, burde ændres. Jeg mener, der er behov for at vise, at man også kan tage lidt mindre skridt ad gangen. Det at have en mere undersøgende tilgang til det i stedet for ’enten eller’ kan være en måde at gøre iværksætteri mere overkommeligt og appellerende for en større og bredere målgruppe, fortæller hun.

For netop det at gøre iværksætteri mere overkommeligt har Pia Skammelsen arbejdet med, siden hun på en vandretur med en veninde fik ideen til Oh So Quiet. De mærkede begge to, hvordan det at vandre i naturen gav dem en ro og en følelse af, at være sammen på en helt speciel måde. Derfra udsprang ideen om et nyt vandreturskoncept, hvor komfort er i fokus og hvor man ikke skal tænke på mad, oppakning og hvor man skal sove. Pia Skammelsen søgte iværksætterprogrammet TourismX, der er et landsdækkende projekt, som skal styrke innovationen i dansk turisme samt Innovationsfondens Innofounder program, og har derigennem fået sparring til at udvikle Oh So Quiet.

For hende har det været en personlig rejse, hvor hun har set sider af sig selv, som hun ikke vidste, hun havde. Hun så, at hendes risikovillighed ikke var en statisk størrelse, men noget som hun kunne rykke på i takt med, at hun blev mere og mere sikker på sit koncept.

Et koncept med et højt element af passion

Spørger man Pia Skammelsen, hvad det er, der motiverer hende, er svaret klart. Det er selve konceptet bag Oh So Quiet. For det er baseret på en oplevelse og er, som hun selv beskriver det, vokset ud af hende.

-Der er et højt element af passion i mit koncept, og passionen ligger i måden, konceptet er blevet til på. Det opstod på baggrund af en god oplevelse og voksede ligesom ud af mig. Det føles rigtigt og meningsfuldt, fordi så mange af mine kompetencer kommer i spil og er med til at forme Oh So Quiet, fortæller hun.

Og ligesom rejsen som iværksætter er en konstant udviklingsrejse, er Oh So Quiet som koncept det også. Håbet er at kunne udbrede vandreturskonceptet til endnu flere dele af landet, når tiden er rigtig. For selvom opstartsfasen er veloverstået, har Pia Skammelsen stadig sine dyder med sig og tror på at tage det hele skridt for skridt.

Pia Skammelsen er en af Innovationsfondens Innowomen

En del af Innowomen
En del af Innowomen
Åben sektion, En del af Innowomen

I december 2018 blev det første møde afholdt i et såkaldt ”gender sounding board” under titlen Innowomen. Otte iværksættere og forskere med tilknytning til fonden blev udpeget til herigennem at komme med input til fondens diversitetspolitik og være synlige rollemodeller for potentielle ansøgere til fondens programmer. I 2020 er yderligere fire medlemmer kommet til.

Forhåbningen er, at Innowomen-ambassadørerne og deres professionelle erfaringer kan inspirere flere talentfulde kvinder til at gå iværksætter- eller forskervejen - samt ansøge og i sidste ende modtage fondens investeringer.  

Pia Skammelsen er en del af de nuværende 12 Innowomen.

Pia Skammelsens karriere
Åben sektion, Pia Skammelsens karriere

1997-2004 Cand.mag. Dansk og Tysk på Aalborg Universitet

2004-2007 Lærer på Blaakilde Ungdomsskole og Tjele Efterskole

2008-2009 Akademisk medarbejder på Aalborg Universitet

2010- 2016 Matchmaking-konsulent på Aalborg Universitet

2013-2017 Master i IT, Interaktionsdesign og multimedier på Aalborg Universitet

2017-2019 Kommunikations- og udviklingskonsulent på Aalborg Universitet

2018-Nu Ejer og stifter af Oh So Quiet