Fondsprojekt skal samle viden om skolefravær

Elevernes trivsel i folkeskolen er vigtig, hvis de skal nå i mål med en videregående uddannelse. Fonden investerer i det første danske projekt nogensinde, der skal kaste lys over, hvordan børnene fastholdes på det gode spor.

25. oktober 2017

Frafald på de danske ungdomsuddannelser er et reelt problem - af alle der startede på en uddannelse for fem år siden er næsten en fjerdedel nu faldet fra og har ikke gennemført uddannelsen. Selvom det danske frafald er en smule lavere end Sverige og EU-gennemsnittet, er det stadig en byrde for samfundet og det betyder et enormt tab af potentiale.

Der er et tydeligt link imellem de unges fravær i folkeskolen og deres risiko for at droppe ud af en uddannelse senere i livet. Jo mere fravær en elev i folkeskolen har, jo større risiko har de for at falde fra en uddannelse og i værste fald ryge helt ud af uddannelsessystemet.

Det er derfor vigtigt at undersøge, hvordan vi kan holde eleverne engagerede i skolen fra starten, så vi kan forhindre en negativ spiral og give alle danske unge den bedste mulighed for at færdiggøre deres uddannelser. Udfordringen starter på folkeskoleniveau, og nu er et stort projekt med en investering fra os i Innovationsfonden i gang med at kaste lys over, hvilke løsninger der virker.Psykologi og trivsel
For første gang nogensinde i Danmark er man nu i gang med at undersøge, hvor stor en effekt en psykologisk indsats kan have på børn med højt fravær i folkeskolen. Aarhus Universitet vil i samarbejde med Aarhus Kommune gøre en ekstra indsats for en udvalgt kontrolgruppe af børn med et bekymrende fravær og undersøge, hvordan vi får vent udviklingen.

Projektet er døbt Back2School og er baseret på kognitiv adfærdsterapi som bliver styret af Psykologer fra pædagogisk psykologisk rådgivning i Aarhus. Med psykologi og pædagogik søger man at tage højde for, at der er mange forskellige grunde til børns høje fravær. Man skal derfor udvikle en metode, der kan håndtere hvert barns unikke udfordringer og give alle en mulighed for at komme tilbage på det gode spor.

Når projektet slutter i 2020 forventer man at have en række effektive pædagogiske værktøjer, som kan hjælpe de børn, der er i risiko for at falde fra. Senere forventes det at projektets resultater kan bruges i alle kommuner i Danmark.

Fonden betragter projektet som en vigtig indsats så danske unge får de bedste muligheder for en god start i folkeskolen, der leder til et godt studieliv som voksne.

Investering

  • Grand Solutions
  • Fondens investering: 10,4 millioner kr.
  • Samlet projektbudget: 15,3 millioner kr.
  • Varighed af projektet: 4 år
  • Officielle titel: Back2School – Psychological Intervention for School Absenteeism

Læs mere 

Kontakt

Angstklinikken, Aarhus BSS, Professor Mikael Thastum
Mail: mikael@psy.au.dk
Tlf. +45 4023 8559

Aarhus Kommune, Pædagogisk Chef Jan Kirkegaard
Mail: jki@aarhus.dk
Tlf. +45 3063 9410

Pressekontakt

Kommunikationsmedarbejder, Patrick Lehto Larsen
Mail: patrick.lehto.larsen@innofond.dk
Tlf. 6190 5008