Vinderne af Innovationsfondens Priser 2019

Innovationsfonden hylder landets skarpeste forskere

I dag hædrer Innovationsfonden nogle af landets skarpeste hoveder inden for dansk forskning og innovation. Med nyskabende løsninger inden for bl.a. kunstig intelligens, behandling af psoriasispatienter og vindenergi har vinderne gennem banebrydende forskning skabt værdi for samfundet. Uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, overrækker priserne.

Et kunstigt intelligent kundeservicesystem, som lynhurtigt forstår og kan svare på komplicerede henvendelse fra kunder. Og ny software, som kan gøre vindenergi fra havvindmøller endnu mere konkurrencedygtig.

Det er nogle af de nyskabende løsninger, som spotlyset rettes mod, når Innovationsfonden hylder enestående dansk forskning og innovation med uddelingen af fondens årlige forskningspriser.

Innovationsfondens overordnede formål er at fremme vækst og beskæftigelse og løse samfundsudfordringer. Med fondens priser ønsker fonden at fremhæve og synliggøre den excellente, samfunds- og erhvervsrettede forskning og innovation, som skaber markant værdi og nye løsninger.

Direktør for Innovationsfonden, Peter Høngaard Andersen, ser frem til at give årets prismodtagere, som alle har bevist, at deres forskning skaber værdi for samfundet, en velfortjent hyldest.

- Årets prisvindere er med deres innovative idéer og inspirerende forskning med til at ændre vores samfund og den måde, vi lever på. Med viden, mod og engagement har de skabt stærke resultater, som har værdi for borgere, virksomheder og hele vores samfund – og som i sidste ende er med til at sætte Danmark på verdenskortet. Den fantastiske indsats hylder vi i dag, siger Peter Høngaard Andersen.

Årets prisoverrækkelse finder sted i dag, fredag den 1. februar, på The Plant i København, hvor uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, overrækker priserne til vinderne.

Det er tredje år i træk, at Innovationsfonden hylder banebrydende forskning med uddelingen af fondens tre priser; Grand Solutions Prisen, Innovatør Prisen og Erhvervsforsker Prisen.

Læs mere om modtagerne af Innovationsfondens priser 2019:

GRAND SOLUTIONS PRISEN 2019
På bare et år har tre forskere fra Københavns Universitet og startup-virksomheden SupWiz udviklet et kunstigt intelligent kundeservice-system i verdensklasse, som kan gå i dialog med kunden, besvare komplicerede forespørgsler og omstille til den rette medarbejder lynhurtigt og med stor præcision. Løsningen bliver i dag brugt af tusindvis af supportere, der hjælper millioner af brugere over hele verden.

De tre prisvindere er Stephen Alstrup, Søren Dahlgaard og Mathias Bæk Tejs Knudsen. Prisvinderne modtager samlet 1 mio. kr. til forskningsaktiviteter inden for deres felt, foruden hver en personlig hæderspris på 200.000 kr.

Læs mere om prismodtagerne

INNOVATØR PRISEN 2019
To forskere, som er ansat hos medicinalvirksomheden LEO Pharma, har været med til at opfinde en innovativ spray-skum til behandling af den kroniske hudsygdom, psoriasis, som 165.000 danskere lever med i dag. Forskerne har udviklet en såkaldt spray-skum, som er nemmere at påføre end traditionelle produkter som salver og cremer. Forskerne har dermed bidraget til at skabe en nemmere hverdag for patienter med psoriasis.

Prisvinderne er Marianne Lind og Karsten Petersson. Prismodtagerne modtager hver 100.000 kr.

Læs mere om prismodtagerne

ERHVERVSFORSKER PRISERNE 2019
Martina Fischetti
har udviklet komplicerede matematiske modeller til at udregne den bedste placering af vindmøller i havvindmølleparker. Tidligere tog det flere uger for ingeniører hos virksomheden Vattenfall at beregne den bedste placering af møllerne i en ny havvindmøllepark. Det klarer Martina Fischettis software nu på omkring en dag - og langt mere præcist end tidligere.

Læs mere om prismodtageren

Frederikke Lindenberg har på baggrund af solid forskning skabt et nyt fodertilskud til føl, som sikrer en god bakteriesammensætning i tarmen helt fra starten af livet. Samtidig har hun givet medarbejderne hos fodervirksomheden Brogaarden, hvor hun er ansat, et markant vidensboost.

Læs mere om prismodtageren

Jesper Asmussen har gennem sin forskning afdækket skjulte omkostninger i Vestas’ globale forsyningskæder. Forskningen har klædt Vestas på til at træffe bedre beslutninger om både outsourcing og hjemtagning af produktion – og dermed sparet virksomheden tid og ressourcer.

Læs mere om prismodtageren

Hver modtager af Erhvervsforsker Prisen modtager en personlig hæderspris på 50.000 kr.

Se billeder fra Innovationsfondens prisuddeling 2019

Læs mere om Innovationsfondens Prisuddeling

 

Kontakt
For yderligere oplysninger

Jens Bomholt, presse- og mediechef, Innovationsfonden
Tlf. 61 90 50 45, Mail: jens.bomholt@innofond.dk