Sofie Lindskov Hansen

Kvantefysikerens kvantespring

Som forsker savnede Sofie Lindskov Hansen et mere udadvendt arbejdsliv, og det blev hendes springbræt fra universitetsverdenen til det private erhvervsliv. I år blev hun udpeget som en af Innovationsfondens nye Innowomen.

38-årige Sofie Lindskov Hansen er uddannet fysiker og har siden vidst, at hun ville arbejde med kvantefysik, men hun havde svært ved at knække koden til, hvordan hun kunne blive i den universitetsverden, hun kendte så godt. Det var den virkelighed, hun stod i for godt et år siden, da hun var i gang med en post.doc. på Københavns Universitet.

- ­Det er svært at få forskningsmidler, når man ikke vil flytte en del af sin forskningstid til udlandet, og det kunne jeg ikke på grund af min mand og vores to børn, fortæller Sofie Lindskov Hansen, som lige nu er på barsel med sit tredje barn.

Headhuntet af privat firma

Sofie Lindskov Hansen har en ph.d. fra Niels Bohr Instituttet på KU men arbejdede som hospitalsfysiker med speciale i radiologi, da hun fik muligheden for at blive ansat som post.doc. på universitetet. Og det var i den periode, at tankerne om fremtiden for alvor pressede sig på. Svaret kom ud af det blå og fra en ganske uventet kant.

- Jeg blev kontaktet af en professor fra Aarhus, som havde stiftet den private virksomhed, Kvantify, og han tilbød mig et job, fortæller Sofie Lindskov Hansen.

Hun takkede ja, og 1. april sidste år blev hun ansat som kvantefysiker, og arbejder i dag indenfor præcis det fagområde, hun drømmer om. Kvantify udvikler software til kvantecomputere, som hurtigere og bedre kan regne og løse nogle af de opgaver, helt almindelige computere ikke kan.

- Jeg syntes, jeg kunne se, at jeg ved at kombinere de to fagområder – hospitalsfysik og kvantefysik - kunne gøre den allerstørste forskel. For jeg mener netop, at det er inden for sundhedsvæsnet og farma-industrien, vi ser de største og vigtigste, konkrete anvendelsesmuligheder inden for kvantecomputere på den korte bane. Derfor forlod jeg hospitalsfysikken og vendte tilbage til kvantefysikken, siger Sofie Lindskov Hansen og forklarer, at kvantecomputere blandt andet kan lave molekylære simulationer, der kan føre til hurtigere og bedre udvikling af medicin.

Sofie Lindskov Hansens drøm om fortsat at arbejde med kvantefysik gik altså i opfyldelsen, og hun fik samtidig indfriet en anden ambition, hun også har haft med sit arbejdsliv.

- Jeg har ind i mellem tænkt, at jeg gerne ville have et arbejde, hvor jeg kunne være mere udadvendt og mindre detaljeorienteret. Det var lige præcis det, Nikolaj Zinner kunne tilbyde. I dag sidder jeg mere med et område og ikke et specifikt emne, og mit job består netop i at være i kontakt med andre og ikke sidde alene med min forskning, fortæller hun.

Fordomme om fysikere

I marts 2023 blev Sofie Lindskov Hansen udpeget som en af Innovationsfondens fire nye Innowomen, og hun håber, at hun især kan være med til at inspirere unge kvinder til også at vælge at læse fysik.

- Der er nok en lidt stereotyp opfattelse af, at det primært er mænd og de nørdede, indadvendte typer, man møder på studiet. Men det er slet ikke det, jeg har oplevet. Kvinder er fortsat i undertal, men jeg oplevede slet ingen fordomme i forhold til hverken køn, alder eller etnicitet, og det gav et utrolig åbent miljø, som er meget behageligt at være i. Det er det faglige, der er i fokus, fortæller Sofie Lindskov Hansen, som håber, at unge - kvinder såvel som mænd – vil lade deres personlige interesser afgøre valget af studieretning.

- Da jeg i sin tid valgte at læse fysik, tænkte jeg slet ikke over, hvem der ellers gik på studiet – om det var mænd, kvinder eller om de havde en anden etnisk baggrund. Jeg valgte det udelukkende af faglig interesse, og det håber jeg, at kommende studerende også vil gøre, tilføjer hun.

Sofie Lindskov Hansen er i forvejen en garvet taler på landets ungdomsudddannelser, og hun håber, at hun med sin nye titel kan være med til at sætte fokus på et fagområde, som er vigtigt for Danmarks rolle i fremtiden.

- Det har altid været vigtigt for mig at arbejde med noget, der kan anvendes i samfundet, og som kan gøre en forskel for eksempel for den grønne omstilling. Sådan tror jeg, der er mange unge mennesker, der har det, og som fysiker kan man være med til at udvikle løsninger, som kan få stor betydning for fremtiden.

 

Læs mere om Innovationsfondens Innowomen

 

Fakta om Sofie Lindskov Hansen

April 2022 -  : Kvantespecialist, Kvantify

August 2021 – april 2022: Post.doc., Københavns Universitet

September 2017 – januar 2022: Hospitalsfysiker med speciale i radiologi, Rigshospitalet

December 2013 – november 2017: Ph.d., Quantum Photonics, Niels Bohr Instituttet

2013: Kandidat i fysik