Mode og tekstilhåndværk skal integrere flygtningekvinder

Et nyt integrationsprojekt, THREAD, der er udviklet i et samarbejde mellem forskere, tekstildesignere og kunstnere, skal integrere flygtningekvinder i Danmark.

I de seneste to år er der kommet flere tusinde unge kvinder til Danmark som flygtninge; kvinder, der med en dansk opholdstilladelse står for at skulle skabe sig en tilværelse, og som skal ud på det danske arbejdsmarked. Integrationsprojektet THREAD introducerer en grundlæggende ny model for integration, der tager udgangspunkt i en fælles interesse for mode, tekstil og tekstilhåndværk. Her mødes danske og udenlandske kvinder og former nye fællesskaber, uddanner sig, forsker, underviser og skaber nye virksomheder sammen.  

I projektet tager danske virksomheder, som er specialiseret i mode og tekstil, flygtningekvinderne i praktik og introducerer dem til det danske arbejdsmarked. Samtidig får de danske virksomheder tilført ny viden og kompetencer fra flygtningekvinderne inden for håndværkstraditioner, forbrugeradfærd og stil fra de arabiske lande, som udgør et voksende marked for danske virksomheder.

Flygtningekvinderne skal bl.a. produkt- og designudvikle hos den internationale danske modedesigner Henrik Vibskov og hos modefirmaet Woolspire. Derudover skal de samarbejde om fælles systuer og dragtdesign med Albertslund Vikingelandsby og foreningen for flygtninge- og indvandrerkvinder FAKTI, medvirke i uddannelsen af folkeskolelærere, og så skal de deltage i forskningen på Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet (KU) og på Designskolen i Kolding.

- Kvinder er en ressource på arbejdsmarkedet og i integrationen, der slet ikke er nok fokus på. Vores mål er at skabe en model, som styrker de kvindelige flygtninges sociale netværk, afklarer deres kompetencer, øger deres økonomiske selvstændighed og forbedrer deres muligheder i samfundet og på arbejdsmarkedet. Vi bruger modellen på mode- og tekstilområdet, men den er tænkt til også at kunne anvendes i andre sammenhænge, siger Marie-Louise Nosch, professor og centerleder på Center for Tekstilforskning (CTR) på KU.

Det tværfaglige projekt ledes af forskere fra KUs Center for Tekstilforskning i et tæt samarbejde med andre uddannelsesinstitutioner, foreninger, virksomhedsejere, kunstnere og produktudviklere i tekstil- og modebranchen. Projektet følges og evalueres samtidig af Global Refugee Studies på Aalborg Universitet. THREAD leverer således et tværfagligt og innovativt bud på, hvordan en tematisk integrationsmodel – i dette tilfælde med udgangspunkt i tekstil- og modeverdenen – kan være med til at løse en aktuel problemstilling i samfundet.

THREAD
Investering
 • Program: Grand Solutions
 • Fondens investering: 4,8 mio.
 • Totalt budget: 6,6 mio.
 • Projektets varighed: 2,5 år
 • Officiel titel: Den røde tråd. Jobskabelse, uafhængighed og engagement for flygtningekvinder - En ny model
Samfundspotentiale

Målet er, at kvindelige flygtninge skal blive løftet af at deltage i projektet.

Dels kan de blive bedre integreret på arbejdsmarkedet, men de kan også blive bedre socialt integreret og lære, hvordan de kan knytte venskaber med danske kvinder.

Samtidig kan projektet hjælpe fremtidig forskning ved at indsamle erfaring om, hvilke metoder og hvilke spørgsmål, der er relevante i forhold til flygtninge.

Derudover kan oversættelse af videnskabelige artikler til arabisk udbrede forskning og viden om immateriel kulturarv med tekstiler som omdrejningspunkt til arabisktalende lande.

Alle de flygtningekvinder, der deltager i projektet, har fået opholdstilladelse i Danmark.

Projektdeltagere
 • Center for Tekstilforskning, Københavns Universitet
 • Centre for Refugee Studies, Aalborg Universitet
 • Designskolen Kolding 
 • Garnfirma Woolspire 
 • Modedesigner Henrik Vibskov 
 • Albertslund Vikingelandsby
 • Tekstilformidleruddannelsen ved UCC og FAKTI (Foreningen af flygtninge og indvanderkvinder)
Kontakt

Jane Malcolm-Davies, Lektor, Center for Tekstilforskning, Kbh. Universitet
Tlf.: 26 20 22 09, mail: jmalcolm-davies@hum.ku.dk   

Egzona Haxha, Koordinator, Center for Tekstilforskning, Kbh. Universitet
Tlf.: 60 86 32 17,  mail: egzona@hum.ku.dk 

Pernille Rype, Kommunikationschef, Innovationsfonden
Tlf.: 6190 5060, mail: pernille.rype@innofond.dk