Roskilde bliver fucking flink

Flinkhed smitter - det mener startuppet Fucking Flink. Til sommer tester de konceptets rækkevidde på Roskilde Festival.

Hvordan påvirker flinkhed kulturen i Danmarks midlertidigt fjerdestørste by? Det finder Fucking Flink ud af til sommer, når Innovationsfonden og Roskilde Festival gør festivalen til et levende laboratorium. Fucking Flink og tre andre iværksættere skal prøve deres produkter af på gæsterne i løbet af festivalen for at finde ud af, hvordan de fungerer i praksis.

– Når man er flink, kan man gøre store ting som at invitere fremmede mennesker med til juleaften. Men man er også flink, når man vælger at rykke et sæde ind i bussen eller tage naboens fortov med, når man alligevel har sneskovlen fremme, skriver de på den digitale platform IDoFlink.dk.

Stifter og partner i Fucking Flink Lars AP gør en flink handling.

En indstilling, der giver mening
Ifølge Tina Werborg, partner i Fucking Flink, kan flinkhed vende op og ned på hverdagen.

– Bare det at mødes og gøre noget for hinanden betyder meget for vores mentale sundhed. Det er de små ting, der gør forskellen.

Konceptet Fucking Flink lyder måske en smule fluffy – men det er faktisk dokumenteret, at flinkhed gavner. I Fucking Flinks nationalmåling fra 2016 følte den gruppe deltagere, der skulle udføre én ekstra flink handling om dagen, sig bl.a. mere glade, sunde og tillidsfulde end kontrolgruppen. Det er den erfaring, de har taget med over i udviklingen af platformen I Do Flink.

– Hele idéen bag platformen I Do Flink er, at vi vil nudge mennesker til at gå ud og gøre flinke handlinger. Man kan sige, at vi vil gøre ’likers’ til ’doers’. Platformen skal gøre det let for folk at udføre flinke handlinger, så det både bliver sjovt og meningsfuldt, siger Tina Werborg.

De unge skal fanges
Roskilde Festival er fyldt med unge mennesker, der er kommet for at slå sig løs, leve i nuet og udforske omgivelserne – og netop aldersgruppen 16-25-år har Fucking Flink haft lidt svært ved at engagere på den nye platform I Do Flink. Virksomheden vil på festivalen finde ud af, hvordan de kan få målgruppen til at tage I Do Flink til sig.

– Når folk vågner søndag, mandag og tirsdag morgen, kommer vi ud til dem i campene med det, vi kalder Flink Femkamp. Her kan frivillige melde sig som »atleter« og konkurrere i forskellige flinke discipliner. Det er aktiviteter, man kan deltage aktivt i, men som også fanger forskellige grupper af tilskuere, siger Tina Werborg.

I forlængelse af femkampen tilbyder de ekstra flinke udfordringer til tilskuerne, som de kan tage med ud på festivalen. De skal finde ud af, hvordan målgruppen tager imod aktiviteterne, og hvilken betydning, de har for den enkelte deltager og kulturen på festivalen.

FFlink

André delte historien om, at hans købmand gav ham penge tilbage måneder efter en fejlagtig dobbeltbetaling, på Fucking Flinks Facebook-side - læs resten her.

Fucking Flinks erfaringer fra festivalen skal efterfølgende bruges i opbygningen af I Do Flinks forretningsmodel. Samtidig er målet, at de bliver klogere på, hvordan de opbygger nye forretningsmodeller med udgangspunkt i 16-25-årige.

Roskilde Festival opmuntrer til oprydning med Clean Out Loud-initiativet og vil eliminere problemer med sexisme og krænkelser. Fucking Flink skal undersøge, hvordan deres aktiviteter kan bruges i forhold til festivalens overordnede strategier.

– Vi håber, at flink-begrebet viser sig at være en ny måde at arbejde med festivallens forskellige udfordringer på. Kan vi skabe forandring for Roskilde Festival, er der jo potentielt mange andre f.eks. festivaler og events, som det kunne være interessant at arbejde sammen med, siger Tina Werborg.

Roskilde som Living Lab
Fucking Flink på Roskilde
 • Flink Femkamp afholdes tre forskellige steder kl. 11 fra søndag til tirsdag. Der dystes i fem endnu ikke definerede discipliner af flinkhed
 • Efterfølgende får tilskuerne til femkampen Flink-udfordringer, som de skal tage med ud og udføre på festivalen - de får f.eks. to kopper kaffe, som de skal finde en fremmed at dele med som en samtalestarter
 • Aktiviteterne giver ny viden om kulturpåvirkning til Roskilde Festival og andre, der har med unge i nattelivet at gøre
 • Observationernerne fra aktiviteterne skal danne udgangspunkt for udviklingen af platformen I Do Flink og dens forretningsmodel
Fordele ved flinkhed

2016 foretog Fucking Flink en nationalmåling: de bad 981 deltagere evaluere deres liv på forskellige parametre, hvorefter de blev tilfældigt fordelt i en kontrol- og en flink-gruppe. Flink-gruppen fik udfordringen: udfør i den kommende uge én flink handling om dagen (udover hvad du normalt ville gøre). Efter en uge evaluerede deltagerne deres liv igen. Efter målingen følte flink-gruppen sig:

 • 22 % mindre nedtrykt
 • 29 % mere motiverede til at komme ud af sengen om morgenen
 • 38 % mindre vrede
 • 29 % mindre irriterede
 • 22 % mere kreative
 • Læs resten af nationalmålingen her
Hvad er Fucking Flink?
 • Flink Business: laver konsulentydelser, holder foredrag og rådgiver private og offentlige organisationer
 • Foredrag og workshops: tilbyder en række forskellige typer foredrag, oplæg og talks
 • Sociale medier: har bl.a. et Facebook-community på mere end 180.000 mennesker, som genererer brugerskabt indhold
 • Foreningen Fucking Flink: skal bl.a. knytte støttere og følgere tættere til bevægelsen og igangsætte samfundsgavnlige initiativer
 • Læs mere om Fucking Flink her
Living Labs på Roskilde
 • For andet år i træk gør Innovationsfonden og Roskilde Festival Danmarks midlertidigt fjerdestørste by til et levende laboratorium for udvalgte iværksættere, hvor de kan prøve deres produkter af på en bred vifte af mennesker
 • Innovationsfonden og Roskilde Festival giver fire iværksættervirksomheder mulighed for teste deres produkter på Roskilde 2018
 • Når ugen er ovre, har iværksætterne prøvet deres produkt af og står med vigtig viden om, hvordan deres koncept fungerer i praksis, og hvad der skal til for at bryde igennem på markedet
 • ​Iværksættere går all-in på Roskilde Festival
Kontakt

Partner i Fucking Flink, Tina Werborg
Mail: tiwe@fflink.dk
Tlf.: 53 56 60 20
FuckingFlink.dk
IDoFlink.dk

Presse- og mediechef, Thomas Bjerre
Mail: thomas.bjerre@inofond.dk
Tlf. 61 90 50 19

Jane Thomsen
Mail: jane.thomsen@innofond.dk
Tlf. 61 90 50 21