Kunstig intelligens skal redde liv

Sekunder gør forskellen mellem liv og død under opkald til alarmcentralen ved hjertestop.

25. oktober 2017

Hjertestop er en sygdom, der tager livet af tusinder af danske liv hvert år. Ud af 3.500 hjertestop i Danmark udenfor hospitalet overlevede mindre end 500 i 2012. På bare 10 minutter er chancen for at overleve et hjertestop mere end halveret.

Det er derfor livsnødvendigt, at et hjertestop bliver identificeret så hurtigt som muligt af alarmcentralen, så man kan reagere.

De danske alarmcentraler modtager flere tusind opkald om dagen. Mange patienter kan være svære at diagnosticere da agenten ofte kun har et par minutter per opkald. Dem, der ringer, er desuden ikke altid klar over, hvad anfaldet skyldes, og derfor tager det tid at udrede gennem samtale. Tid, der kan bruges bedre på at sende hjælp af sted.

Virksomheden Cortis har udviklet et system, der lytter med på opkald til alarmcentralen. Et program baseret på kunstig intelligens analyserer mønstre og sammenhænge i samtalen.  Over tid vil systemet lære at identificere de kritiske tilfælde, der ringer ind, hurtigere end et menneske kan, hvilket kan redde liv. Programmet giver derfor agenten besked om, hvad problemet er og sparer dyrebare sekunder.

Projektet udvikles i samarbejde med professionshøjskolen Metropol, der uddanner sygeplejersker, samt katastrofe- og risikomanagers i samarbejde med Beredskabsstyrelsen. På den måde udvikler man en digital hjerne, der forstår, hvad den skal lytte efter, og hvornår det er vigtigt at slå alarm.

InnoBoosteinvesteringen Cortis kan give mennesker i livsfare en ekstra chance for at klare et hjertestop. Kunstig intelligens er en blandt mange, som fornden investerer i, der forsøger at finde nye løsninger, der gør en forskel i folks liv og som kan hjælpe på mange af samfundets udfordringer.

Investering

  • InnoBooster
  • Fondens investering: 4,1 mio.r kr.
  • Samlet projektbudget: 12,5 mio. kr.
  • Varighed af projektet: 1 år
  • Projektets Officielle titel: Kunstig Intelligens til Patient Diagnosticering

Læs mere 

Kontakt

CEO Corti Aps, Andreas Cleve
Mail: acl@cortilabs.com
Tlf:  40612222


Pressekontakt

Kommunikationsmedarbejder, Patrick Lehto Larsen
Mail: patrick.lehto.larsen@innofond.dk
Tlf. 6190 5008