Potentiel milliardgevinst til dansk økonomi

På ganske få år har en række store og små danske virksomheder opnået bemærkelsesværdige resultater ved at producere på nye måder. Det viser et studie af det samarbejde mellem virksomheder og forskningsinstitutioner om nye produktionsmetoder, som er foregået i projektet MADE. Virksomhederne i projektet har opnået markant fremgang i produktiviteten.

 

Press release October 09, 2017 at 9:00am CEST

- Erfaringerne fra MADE viser, at der er milliarder at hente ved at styrke samarbejdet mellem forskning og danske produktionsvirksomheder. På få år har MADE sat gang i en udvikling, der giver grundlag for mere dansk produktion og allerede nu skaber stor værdi for det danske samfund, siger direktør Peter Høngaard, Innovationsfonden, som er den største enkeltbidragsyder til MADE.

MADE blev søsat i 2014 af bl.a. Industriens Fond og DI med henblik på at skabe dansk produktion i verdensklasse og er et samarbejde mellem fem danske universiteter, Teknologisk Institut, FORCE og Alexandra Instituttet.

Det er danske virksomheder som Danfoss, Grundfos, LEGO og en lang række små og mellemstore virksomheder, der deltager i projektet – virksomheder, som har oplevet fremgang ved hjælp af nye produktionsmetoder, udviklet i regi af MADE.

Nu har DAMVAD Analytics foretaget en evaluering af de foreløbige resultater af MADE. Hvis alle tilsvarende danske virksomheder gjorde brug af de samme nye produktionsmetoder, som virksomhederne i MADE, vil det ifølge Damvads beregninger kunne give en forbedring af produktiviteten i danske virksomheder på 6,1 milliarder kroner årligt.

- Jeg er glad rigtig glad for, at vi allerede nu kan se så positive resultater ude i virksomhederne, som har været med i MADE. Hele tanken bag MADE er at skabe et solidt grundlag for fortsat produktion i Danmark. Det er en af de vigtigste forudsætninger for vores velstand. MADE har vist, hvor afgørende det er, at forskning, innovation og uddannelse går hånd i hånd, siger adm. direktør Karsten Dybvad, Dansk Industri.

I MADE arbejder forskerhold og virksomheder sammen på tværs af størrelser og brancher. Sammen skaber de nye løsninger inden for eksempelvis 3D-print, augmented reality i produktion og samarbejdende robotter. Bl.a. har den agile, lille robotvirksomhed Technicon sammen med forskerne og Teknologisk Institut bygget en fleksibel robot, der i dag står i Danfoss’ produktion i Silkeborg. Robotten kan automatisere omkring 80 procent af opgaverne, som ikke alene var dyre i lønomkostninger, men som også var ensidigt og opslidende arbejde for medarbejderne. Den løsning er nu på vej ud til andre danske virksomheder.

- Danskerne er gode til at samarbejde og dele viden. Den evne er en konkurrencefordel for Danmark. I MADE arbejder forskningsmiljøerne tæt sammen på tværs af universiteter, og GTS-institutterne spiller en nøglefunktion i at få de nye løsninger og processer bredt ud til andre virksomheder. Det er en unik kombination, der bygger på tillid og viljen til at få viden til at flyde mere let mellem forskere og virksomheder, siger direktør Nigel Edmondson, MADE.

På universitetssiden består MADE af Copenhagen Business School, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet. Hos DTU siger rektor Anders Bjarklev:

- MADE-projektet viser, at der er et stort potentiale i at koble universiteternes verdensklasse-forskning med industriens behov for innovation og nye produktionsmetoder. Der er så god energi i samarbejdet, at virksomhederne oplever vækst, samtidigt med at forskerne har kunnet publicere 120 peer review artikler i løbet af de tre år, projektet har varet. Danmark har store muligheder dér, hvor vi kan noget, som andre ikke kan. Med ideer, som dem MADE-samarbejdet står for, kan vi omsætte dette potentiale til mange flere arbejdspladser i produktionsvirksomhederne.

Investering

  • Grand Solutions
  • Fondens investering: 64 mio. kr
  • Samlet budget: 184 mio. kr. 
  • Projektperiode 2014 - 2019

Hent midtvejsrapporten her (PDF)

Læs mere

Kontakt

Lisbeth Heyde, MADE
Tlf. 2949 4620
Mail: lheyde@made.dk  

Bo Hjuler, DI
Mail:  boh@di.dk
Tlf. 2328 4912

Thomas Bjerre, konstitueret kommunikationschef, Innovationsfonden
Tlf. 6190 5019
Mail: thomas.bjerre@innofond.dk