Ny forskning bag innovative løsninger til rustbeskyttelse

Tre års intens forskning har skabt et teknologisk gennembrud indenfor antikorrosiv beskyttelse til on- og offshore aktiver. Der kan nu produceres produkter, der mindsker det miljømæssige aftryk. 

January 16, 2018

Stålkonstruktioner og -strukturer er særligt udsatte i omgivelser med højt saltindhold og luftfugtighed både on- og offshore. Derfor bruger man zinkholdig maling til at opnå den mest effektive beskyttelse mod rust i sådanne udfordrende omgivelser. Denne type maling har været brugt siden 1930’erne, men forskningen og udviklingen på området har siden da været begrænset.

Ny opdagelse var startskud
I 2007 opdagede forskere fra markedsledende malingsleverandør Hempel i samarbejde med Per Møller, professor ved DTU, at stålet kun optager halvdelen af den zink, der findes i konventionel zinkholdig maling. Zink belaster miljøet, da der bliver produceret tre gange så meget CO2 for hver enhed produceret zink.

Opdagelsen blev startskuddet for ny forskning inden for udnyttelsen af zink til rustbeskyttelse. Det førte til, at Hempel lancerede sin innovative korrosionsbeskyttende teknologi baseret på aktiveret zink, AvantGuard®. Denne teknologi bruges i dag tre zinkholdige malinger, og giver en bedre rustbeskyttelse.

- AvantGuard® teknologien er det største gennembrud nogensinde inden for zinkholdig maling, og vil sætte en høj standard inden for korrosionsbeskyttelse i hele verden med en værdi af flere milliarder kr., siger Per Møller, professor ved DTU.        

Bedre produkter mindsker miljøpåvirkningen
I 2015 startede Rameez Ud Din, Technology Specialist hos Hempel og erhvervspostdoc på DTU, et tre-årigt erhvervspostdoc-projekt for at forske mere i brugen af aktiveret zink samt at videreudvikle AvantGuard® teknologien. Projektet var et samarbejde med Per Møller, professor ved DTU, med støtte fra Innovationsfonden.

Rameez har i sin forskning afdækket, hvilke egenskaber aktiveret zink har og forbedret den oprindelige AvantGuard® teknologi ved at udnytte den tilsatte zink på en mere effektiv måde. Det har affødt forbedrede og mere miljøvenlige antikorrosive produkter, som reducerer kundernes behov for vedligeholdelse og reparationer. Det lavere zinkindhold mindsker det miljømæssige aftryk. Derudover vil forskningen også danne baggrund for fremtidige produkter.

- Vi har nu en bedre forståelse af AvantGuard® teknologien og dens egenskaber. Det hjælper producenter af industrimaling til bedre at forstå mekanismerne bag traditionel zinkholdig maling og AvantGuard® teknologien. Denne viden gør det muligt for os at forbedre de antikorrosive egenskaber ved AvantGuard® teknologien, så stålkonstruktioner og -strukturer er beskyttet længere i mere udfordrende omgivelser. Den rigtige aktivering af zink er nøglen til at beskytte stål og mindske miljøpåvirkningen, forklarer Antoni Prieto, Manager Protective Department hos danske Hempel.

Hempel er på en global vækstrejse med en klar ambition om at vækste inden for industrimaling. Derfor er det  vigtigt hele tiden at udvikle og tilbyde den rigtige løsning, der giver kunderne den bedst mulige rustbeskyttelse i udfordrende og barske omgivelser, mens miljøet belastes mindst muligt. Det muliggør øget fokus på forskning og udvikling.

Investering

  • ErhvervsPhD
  • Fondens investering: 1,5 mio. kr. 

Projektets resultat

  • Bedre forståelse af korrosionsbeskyttelsens mekanismer i traditionel zinkholdig maling og AvantGuard® teknologien. Derudover også dybere forståelse af fordelene ved AvantGuard® teknologien, for eksempel hurtig aktivering og forbedret udnyttelse af zink, og belysning af nye korrosionshæmmende effekter til bekæmpelse af spredning af rust og forbedring af barriereegenskaber til at reducere vandpermeabiliteten i kommercielle produkter.
  • Forståelsen af AvantGuard® teknologiens arbejdsmekanisme blev også anvendt til at forbedre antikorrosive egenskaber i AvantGuard® teknologien og vidensbidrag til at producere nye og forbedrede kommercielle produkter.
  • De vigtigste fordele ved AvantGuard® teknologien blev også omdannet til at kickstarte udviklingen af nye typer teknologi med et mindre miljømæssigt aftryk.