Freestyle-rappere battler om insekter på Roskilde

Roskilde Festivals gæster får chancen for at sætte tænderne i insektsnacks. Startuppet bag de små kryb vil bl.a. undersøge, om tiden er moden til, at produkterne ikke er så meget ’insekt’ in-your-face, men at det er fødevarer ligesom alle andre. Det skal Fætter Anders og MC Lillebror hjælpe dem med.

En gårdlænge på en jysk farm buldrer af varmen fra dynger af soldaterfluelarver. De svømmer i kasser med fodermasse og udgiver en tung, sur dunst.

Virksomheden Enorm ejer farmen, og hos dem er larver ikke skadedyr – de er hovedingrediensen i Enorms snackprodukter. Larverne slår kødtyper som kylling, okse og svin på alle bæredygtighedsparametre, og derfor er de Enorms bud på fremtidens proteinkilde.

Til sommer skal larverne på festival. 

Det er direktør i Enorm ApS, Jane Lind Sams, første Roskilde-tur. Hun glæder sig til at få reaktioner på deres insektsnacks fra friske festivalgæster og udfordre deres syn på insekter i mad.

– Festivallen er en god ramme for at få alle mulige mennesker i snak om, hvordan man bedst introducerer insekter som fødevarer. Roskilde Festivals præmisser er jo det med at flytte grænser og give folk en oplevelse, og det mener jeg, vi kan med vores spiselige insekter, siger Jane Lind Sam.

Bare det at få en velsmagende larve i munden for første gang ændrer folks indstilling markant, hvis man spørger Jane Lind Sam.

– De fleste får en oplevelse af, at ”det var jo bare en lille larve, og den smagte jo meget godt”. Så har man taget det første skridt til at anerkende insekter som fødevarer, og så er der ikke så langt til, at man spiser det til morgenmad eller aftensmad.

Feedback og rapbattles
En rullevogn fyldt med insektsnacks, en håndfuld hjælpere og to freestyle-rappere – det skal Enorm bruge for at teste deres produkter på Roskilde Festival.

De vil køre en ”Enorm-mobil” rundt i teltområderne og få produkterne ud til festivalgæsterne i deres camps, især for at få ny viden om, hvordan folk opfatter insekter brugt som fødevarer og dermed, hvordan virksomheden skal målrette deres produkter.

For at sprede viden om insekter i fødevarer forsøger Enorm at stable en rapbattle på benene i Volunteers Village. Deres praktikant freestyler under navnet Fætter Anders, og planen er, at han skal op imod MC Lillebror i temaet insekter.

– Med mange mennesker og en folkefestagtig stemning virker foredrag ikke så godt. Vi eksperimenterer med noget underholdende, og lige nu tester vi freestyle rapbattles. Vi gør det et par gange i foråret, og jeg tror, det bliver skidegodt, siger Jane Lind Sam.

Lige nu er hun spændt på at åbne Roskildegæsters øjne for insektsnacks og få feedback på produkterne til sommer – trods den indsats, det kræver af Enorm, hvis det skal lykkes.

– Vi skal sørge for ikke bare at forsvinde væk i festen og larverusen og at have tungen lige i munden for at indsamle empirien – men det klarer vi nok. Det er arbejde, og så skal det nok også blive en fed fest, siger Jane Lind Sam.

Enorm på Roskilde

 • Under festivalen kører Enorm-mobilen igennem teltområdet og introducerer folk for deres produkter
 • Et helt nyt produkt »Insektpop« skal testes af  på festivalgæsterne
 • Indsamle meninger om, hvordan de designer og kommunikerer deres produkter, så flere forbrugere bliver åbne for at spise insekter
 • Afholder freestyle rapbattles med insekttema i Volunteers Village


Enorms »Insektpop«-chips.

Soldaterfluelarvers
bæredygtighed

 • Insekterne kan bla. bruges til fødevarer – har særligt potentiale i fiskefoderindustrien. De udleder færre drivhusgasser end de fleste andre avlede husdyr pga. højere foderkonverteringsevne – køer bruger 10 kg. foder for at producere 1 kg. kød, mens soldaterfluelarver bruger 1,4 kg. foder
 • Er ikke kræsne: Kan indtage en bred vifte af markedets forskellige foderprodukter og bruger væsentligt mindre vand og landareal end andre avlede husdyr
 • ”Jeg plejer at kalde det insekternes Tesla. Soldaterfluelarven er suveræn i forhold til at få mest muligt output med mindst muligt input.” – Jane Lind Sam, direktør i ENORM ApS

Læs mere

Living Labs på Roskilde Festival

 • Innovationsfonden og Roskilde Festival giver fire iværksættervirksomheder mulighed for teste deres produkter på Roskilde 2018
 • Når ugen er ovre, har iværksætterne prøvet deres produkt af og står med vigtig viden om, hvordan deres koncept fungerer i praksis, samt hvad der skal til for at bryde igennem på markedet
 • For andet år i træk gør Innovationsfonden og Roskilde Festival Danmarks midlertidigt fjerdestørste by til et levende laboratorium for udvalgte iværksættere, hvor de kan prøve deres produkter af på en bred vifte af mennesker
 • ​Iværksættere går all-in på Roskilde Festival

Kontakt

Lasse Hinrichsen, udviklingsdirektør i ENORM
Mail: lasse@enormfood.com
Tlf.: 81 40 84 02
Enormfood.com

Presse- og mediechef, Thomas Bjerre
Mail: thomas.bjerre@inofond.dk
Tlf. 61 90 50 19

Jane Thomsen
Mail: jane.thomsen@innofond.dk
Tlf. 61 90 50 21