Danske robotter erobrer verden

En række strategiske investeringer fra Innovationsfonden har været med til at gøre Odense til internationalt kendt og anerkendt robotklynge. Senest er robotvirksomheden Mobile Industrial Robots blevet solgt til den amerikanske virksomhed Teradyne for 1,7 mia. kr.

May 23, 2018

- Vi har en enestående mulighed for at blive meget store i verden. Det har vi vurderet bedst kan ske ved at gå sammen med en meget stor virksomhed som Teradyne.

Sådan lyder det fra CSO i Mobile Industrial Robots MiR, Niels Jul Jacobsen. Han startede i 2013 MiR, som laver robotter, der med meget stor præcision kan bringe materialer rundt i for eksempel en fabrikshal eller i et laboratoriemiljø hos en medicinalvirksomhed.

MiR-robotterne er verdensførende i at navigere rundt i komplicerede omgivelser, som ændrer sig hele tiden, for eksempel, hvis der kommer en person gående.

Dele af teknologien i robotterne tog Niels Jul Jacobsen med sig fra Innovationsfondsprojektet Den intelligente sprøjtebom, hvor han var projektleder.

- Det projekt gav mig en ny teknologiforståelse af, hvordan man kunne lave mobile robotter, som var mere robuste over for ændringer i omgivelserne, fortæller han.

MiR har på den baggrund som nogle af de første i verden skabt robotter, der er præcise og tilpasningsdygtige nok til at fungere som pålidelige leverandører i fabrikker.

- Vi har mange konkurrenter, men ingen af dem er rigtigt kommet ud over rampen med den her type robotter, siger Niels Jul Jacobsen.

MiR har hele tiden formået at være forrest i udviklingen af de mobile robotter.

Senest i sommeren 2017 modtog virksomheden en mindre investering fra Innovationsfonden. Med den har de udviklet MiR 2.0 - en robot med millimeterpræcision og endnu bedre evne til at analysere og navigere i komplekse omgivelser.

Investeringen betød, at virksomheden endnu en gang kan være et skridt foran konkurrenterne.

Robotten præsenteres på verdens største robotmesse i München 17.-20. juni. Derfor vil Niels Jul Jacobsen ikke løfte ret meget af sløret over MiR 2.0 og dens nye evner.

Næste skridt: Verden
Salget til den amerikanske kollods Teradyne, som udvikler automatisk udstyr til industrivirksomheder, giver ifølge Niels Jul Jacobsen muligheden for, at MiR nu for alvor kan erobre verden med sine små robotter.

- Vi oplevede stigende interesse fra flere meget store virksomheder. For at kunne imødekomme den efterspørgsel var det nødvendigt at gå sammen med en af de rigtig store. Nu har vi muligheden for at udvikle os endnu mere og endnu hurtigere, siger han.

Målet er allerede om to til fem år at have erobret verden.

Og hvad vil det så sige? Hvordan ser verden ud, hvis MiR’s robotter har erobret den?

- Så er vores robotter ude alle steder i alle dele af verden. Alle kender dem og vores virksomhed. På sigt vil man måske også møde den i supermarkeder, hvor den for eksempel fylder hylder op, siger Niels Jul Jacobsen.

Virksomheden har desuden et mål om, at eksporten til Kina skal vokse til 25 procent i løbet af de næste år.

Centrum i MiR’s verden skal fortsat være Odense.

- Vi vil ikke afvikle noget i Odense. Vi vil udvikle endnu mere. Det er vigtigt for mig, at virksomheden bliver liggende i Odense. Jeg har jo været med til at bygge robotter op i Odense, så det er der da en vis stolthed i, siger Niels Jul Jacobsen.

Teradyne har ikke ekspertise i produktion af robotter andre steder end i Odense. Derfor følte Niels Jul Jacobsen og hans medejere sig trygge ved at sælge virksomheden uden at være bekymrede for, at den ville flytte ud.

Mobile Industrial Robots

  • Mobile Industrial Robots sælger robotter i 40 lande
  • Virksomheden omsatte i 2017 for 73 mio. kr., hvilket var en tredobling i forhold til 2016

Investeringer satte skub i roboteventyr

Innovationsfonden har siden 2007 finansieret en række strategiske forsknings- og udviklingsprojekter inden for robotudvikling på Fyn.

  • Niels Jul Jacobsen har været med fra begyndelsen af det fynske roboteventyrs spæde start. Han var med i Innovationsfondsprojektet Handyman fra 2007, som kom i mål med at udvikle intelligente gribearme.
  • På baggrund af Handyman-projektet var han med til at starte Universal Robots, som har gearet deres investeringer gennem forskellige fondsprojekter og hurtigt blev førende i at udvikle og producere gribearme til industrivirksomheder.
  • I 2015 blev Universal Robots købt af den amerikanske virksomhed Teradyne for 1,9 mia. kr. Siden er virksomheden vokset fra 150 til 400 ansatte – størstedelen sidder stadig på hovedkontoret i Odense.
  • Samtidig kørte Niels Jul Jacobsen Innovationsfondsprojektet Den intelligente sprøjtebom, der skulle udvikle sprøjtebomme til landbruget, som kunne genkende ukrudt og kun sprøjte på ukrudtet. Teknologien og teknologiforståelsen fra det projekt blev til Mobile Industrial Robots.