Dansk startup vil revolutionere limindustrien - uden lim

Det danske R&D startup, RadiSurf Aps, startede som et forskningsprojekt og er i dag en stærk kommerciel lim-teknologi, som kan revolutionere det internationale marked for adhæsiver og kan nu blande sig med de allerstørste industrielle spillere på lim- og primermarkedet. 

June 06, 2018

RadiSurfs innovative lim-teknologi løser den industrielle udfordring at sammenhæfte plastik med inkompatible hårde materialer som metal, carbon og glas, så det holder selv under ekstreme betingelser. RadiSurf er også i stand til at modificere en lang række materialer så de egner sig til adhæsion med konventionelle lime.

Teknologien er baseret på en nanometer tynd, kemisk ren og miljøvenlig coating, og den er dermed ideel for medico og fødevareindustrien. Andre industrielle anvendelser inkluderer offshore, specialelektronik, bilindustrien, design m.fl.

Drevet af RadiSurf-teknologiens kommercielle potentiale forlod CEO Mikkel Kongsfelt, der er PhD i nanoscience, sit job på Aarhus Universitet for at forfølge muligheden for at udvikle og kommercialisere den innovative lim-teknologi. Det på trods af den finansielle risiko og usikkerhed der følger med det at drive et startup.

“Funding er altafgørende for R&D tunge startups”, forklarer Mikkel. “Mange har gode forretningsideer eller løsninger men formår ikke at videreudvikle dem pga. manglede kapital.” Hele seks bevillinger, inklusiv InnoBooster fra Innovationsfonden og Europa Kommissionens, Eurostars, har boostet udviklingen med at kommercialisere adhæsions-teknologien for dette Aarhus-startup.

RadiSurf skal med de seneste bevillinger færdigudvikle den innovative teknologi til industriel skala. Dette involverer implementering af RadiSurfs teknologi i automatiserede processer og på længere sigt produktion af lim-teknologien i form af en færdig blanding klar til brug hos kunder.

Spin-off virksomheder som RadiSurf, der udspringer fra universitet, bygger bro mellem forskning og industri og har stor indflydelse på vores samfund og økonomi. På trods af det, var der kun 3% forskere der lavede spin-off fra 2012-2015, et fald fra 5% in 2005-2008 ifølge National Centre for Universities and Business (NCUB). Bevillinger som Innobooster og Eurostars er altafgørende for at højteknologiske virksomheder som RadiSurf kan realisere fuld kommercialisering. 

Investeringer

  • Program: Erhvervsforsker og InnoBooster

Sådan fungerer lim-teknologien

  • Et nærmest usynligt lag af polymer børster i nanometer-skala laves på metal, glas eller carbon overfladen som plastikken skal binde til.
  • Kun overfladen af materialet ændres, mens alle andre materialeegenskaber bibeholdes.
  • Plastikken samles direkte med den modificerede metal, glas eller carbon overflade gennem konventionelle teknikker, såsom sprøjtestøbning eller svejseprocesser.
  • Bindingen mellem de ellers inkompatible materialer er ekstrem tæt og stærk.

RadiSurf

  • RadiSurf er et R&D startup, der sælger innovative lim-teknologier baseret på et nano-polymer adhæsionslag
  • Den udvikles til industriel brug og tilpasses direkte til kundespecifikke behov
  • Som et spin-off fra Aarhus Universitet blev RadiSurf stiftet i 2015, og i 2016 tilførte Borean Innovation A/S kapital til RadiSurf

Læs også