Bedre røntgen skal højne sikkerheden i lufthavne

Den voksende udfordring med sikkerhed bliver forstærket af et stigende antal flypassagerer. Det skaber ofte kaos og forsinkelser i lufthavnenes bagagehåndtering. Men nu kan en løsning på problemet være på vej med udviklingen af mere effektive screeningssystemer.

Pressebeskrivelse 12.2.2016

Globaliseringen medfører, at mennesker over hele jorden bliver mobile og transporterer sig rundt flyvende, samtidig rammer sikkerhedstrusler verdens lufthavne. Når man hertil lægger, at den benyttede teknik i røntgenkameraet daterer sig tilbage til 1944, så opstår problemerne. Et nyt system vil blive sat sammen af eksperter inden for: effektiv udnyttelse af røntgen teknologi, intelligent/automatiseret billedbehandling og servicevenligt design.

I disse år bliver der lagt et hårdt pres på det system, der sørger for, at indskrevet bagage gennemgår en stabil og præcis sikkerhedskontrol. Selvom man som passager ikke ser denne proces, har vi alle oplevet effekterne af et system presset ud over kanten, når vi har stået på destinationen og ventet forgæves ved bagagebåndet.

I øjeblikket må lufthavnene involvere et stort antal sikkerhedsofficerer i den møjsomme opgave med at gennemse al bagage. Selv med en større grad af automatisering vil usikkerheden med den nuværende teknik medføre, at en relativt stor andel af bagagen går videre til et manuelt sikkerhedstjek. Det efterlader titusindvis af stykker bagage at kigge igennem.

-    I dag skal 30 procent af bagagen skannes igen. Vi forestiller os, at vi går fra, at 70 procent bliver undersøgt automatisk, til at det gælder for 90 procent, siger Ulrik Lund Olsen, forskningskonsulent hos DTU.

Sammen vil projektdeltagerne skabe et intelligent og automatiseret screeningssystem, der langt mere effektivt kan gennemgå de store mængder bagage, der hver dag passerer gennem lufthavne verden over.

-    I stedet for, at man i lufthavnen har en skærm med ét billede i én vinkel og i sort/hvid, får man billeder fra forskellige vinkler i farver, siger Ulrik Lund Olsen om udsigterne for projektet, som Innovationsfonden har bevilget 22 millioner kr. til.

Konsortiet bag projektet forener kompetencer i industriel røntgen hos InnospeXion og Magnatek med internationalt anerkendte universitetsgrupper inden for røntgen og røntgenanalyse – KU NBI, DTU Compute og DTU Fysik. Disse kompetencer komplimenteres af ekspertise inden for tekniske udviklingsprojekter hos Dansk Ingeniør Service og sikkerhedssystemer til lufthavne fra Accent Pro 2000 og Exruptive A/S.

Samfundsværdi:
Projektet sigter mod globalt at højne sikkerheden i forbindelse med flyrejser. Derudover kan en forbedret automatisk kontrol mindske antallet af tilfælde, hvor passagerer i verdens lufthavne må vente i lang tid på at få udleveret bagagen, fordi for mange tasker og kufferter bliver gennemlyst en ekstra gang.

Hent pressebeskrivelsen som PDF.

Category

Grand Solutions

Period

2016 2018

Investment

Innovationsfonden:
22 mio. kr.
Total budget:
30 mio. kr.

Project Manager

Ulrik Lund Olsen

Partners

DTU
Innospexion ApS
Københavns Universitet
Magnatek ApS
DIS
Accent 2000
Exruptive A/S

Original title

CIL2018 NextGen Scanner for Checked In Luggage
Michael Hansen's picture
Call me directly 
6190 5037